Luontoliikunta tekee tutkitusti hyvää meistä jokaiselle: lapsille luonto on yksi parhaista leikkipaikoista, ja aikuisetkin kokevat luonnossa tapahtuvan liikkumisen sisäliikuntaa mielekkäämmäksi.

Joensuun kaupunki ylläpitää monipuolista retkeilyreitistöä, joka vie niin muutaman tunnin päiväkävelylle kuin pidemmällekin hyvinvointia lisäävälle vaellukselle.

Reiteille jopa suoraan kotiovelta

Osa kaupungin ylläpitämistä reiteistä on helposti saavutettavia suoraan kotiovelta: esimerkiksi Jaaman kierros kulkee Utran ja Rantakylän kautta keskustaan ja sieltä edelleen Linnunlahden ja Noljakan halki kohti Lykynlampea.

Päiväretkeilykohteisiin kannattaa välillä lähteä myös pyöräillen: Kalliojärven kierroksen (3,5 km) lähtöpaikalle on keskustasta matkaa noin 28 km.

Mikäli retkeilyn lisäksi haluaa etsiä aarteita, Kalliojärven ympäristön geokätköihin pääsee tutustumaan Joensuun Ladun ohjatulla georetkellä 16.6. Lisätietoja georetkestä saa osoitteesta joensuunlatu.sporttisaitti.com/kesa/geokatkoily/.

Reittejä myös haastetta kaipaaville

Yön yli kestävää vaellusta varten kannattaa pakata mukaan eväsreppu ja suunnata kohti maaseutualueiden pidempiä reittejä. Tuupovaaran kirkonkylältä lähtevä Paimenpojan polku kulkee 35 kilometrin matkan vaihtelevassa maastossa kohti Vekaruksen ulkoilualuetta ja Hoilolaa. Enossa sijaitseva, 25 km pitkä Kaltimon kierto tarjoaa fyysisesti raskaan, mutta maisemiltaan ainutlaatuisen ja kauniin haasteen vaaramaastossa. Kiihtelysvaarassa kulkeva Oravantaival on puolestaan helppokulkuinen retkeilypolku, jonka varrelta löytyy peräti viisi laavua tauottamaan patikointia.

Useat retkeilyreitit tarjoavat mahdollisuuden myös maastopyöräilyyn.

Karttoja Joensuun kaupungin ylläpitämille retkeilyreiteille voi ostaa Carelicumista (Koskikatu 5) sekä kaupungin palvelupisteiltä.

Karttalinkit ja tarkemmat tiedot kustakin reitistä:
www.joensuu.fi/retkeilyreitit