Joensuussa vietetään juhlaviikkoa satavuotiaan Suomen kunniaksi. Juhlinta alkaa Joensuun syntymäpäivänä keskiviikkona 29.11. ja kaikki huipentuu koko Suomen juhlaan itsenäisyyspäivänä 6.12.

Joensuu-viikolla 29.11.–6.12. tapahtuu jokaisena päivänä jotain.

Juhlaviikon aloittavat Joensuu-päivän perinteiset aamukahvitilaisuudet Teatteriravintolassa sekä palvelupisteissä Enossa, Kiihtelysvaarassa, Pyhäselässä ja Tuupovaarassa. Joensuu-päivänä on museoihin vapaa pääsy ja 100-vuotisjuhlaa viettävässä Pohjois-Karjalan museo Hilmassa on mahdollisuus kuulla lisää Juuret pystymetässä -näyttelyn esineiden historiasta ja käytöstä.

Pääkirjastolla Kirjankierros-opastus kurkistaa kirjastolaisten työhuoneisiin. Samalla on mahdollisuus oppia aineiston elinkaaresta aina hankinnasta varastointiin.

Suomen itsenäistymisen alkutaivalta käsittelee Joensuu-päivänä kaksi eri tilaisuutta. Kansalaisopiston Suomi 100 -teemaisen luentosarjan luento käsittelee Suomen poliittista kehitystä sekä tapahtumia Pohjois-Karjalassa vuoden 1917 aikana.

Joensuun kaupunginteatteri taas tarjoaa Teatteriklubin yhteistyössä Pohjois-Karjalan historiallisen yhdistyksen kanssa. Täällä kaupungintalon tornin alla 1918 on esitelmä- ja keskustelutilaisuus sisällissodasta Pohjois-Karjalassa. Samalla se taustoittaa ensi-iltansa saavaa Täällä pohjantähden alla -näytelmää.

Joensuu-päivän tarkka aikataulu ja ohjelma

Koko viikko soi, laulaa ja liikuttaa!

Joensuu-viikolla ohjelmaa on kaupungin synttäreiden jälkeenkin joka päivä.

Kaupunginorkesterin ammattimuusikot ja konservatorion musiikin opiskelijat ovat yhdessä Sibeliuksen jalanjäljissä 30.11. Kuule, miten Andante Festivo soi sadalla jousisoittimella.

Joulun ihmeen tunnelmaa pääsee aistimaan konservatorion laulunopiskelijoiden konserteissa Pielisensuun kirkossa 4.12. ja pääkirkossa 5.12.

Kirjastot ympäri Suomen kutsuvat koko kansan Linnan juhlien etkoille kirjastoihin 5.12. juhlimaan satavuotiasta Suomea. Tervetulleita ovat niin lapset ja aikuiset kuin vanhat ja uudetkin suomalaiset! Kirjastoissa on monipuolista ohjelmaa etkojen lisäksi pitkin viikkoa. Ota kirja käteen ja liity mukaan kuntoilemaan pääkirjaston lisäksi Tuupovaaran, Kiihtelysvaaran ja Enon kirjastoissa.

Joensuu Areenassa toisen asteen opiskelijoiden juhlagaala tanssittaa Kasmirin tahdissa 14–29-vuotiaat kohti itsenäisyyspäivää.

Pohdittavaa Joensuu-viikolla hieman eri näkökulmasta tarjoaa Pohjois-Karjalan museo Hilma. Miten pulamasta päädytään punkkariin? Carelicumissa sijaitseva virkeä syntymäpäiväsankari saavuttaa tänä vuonna vakuuttavan museon iän, 100 vuotta ja sitä juhlistaa muun muassa Museon juhlakirjan julkistus 5.12.

Kansalaisopistolla Suomi 100 -luentosarja

Sataa vuotta voi juhlistaa Joensuu-viikolla myös vakavammassa hengessä. Itsenäistymistä edelsi levottomuuksia, elintarvikepulaa ja työttömyyttä. Vuosi 1917 oli pulan, toivon ja vihan vuosi. Kansalaisopiston luentosarjan luennoilla on mahdollisuus tehdä aikamatka ja nähdä vilaus siitä, miltä tämä hetki näytti tasan sata vuotta sitten. Luennot pidetään neljänä peräkkäisenä iltana kansalaisopistolla (Papinkatu 3) 27.–30.11. kello 18.

Itsenäisyyspäivänä juhlavaa ohjelmaa

Itsenäisyyspäivän vietto Joensuussa alkaa kunnianosoituksella ja seppeleiden laskulla sankarihaudoille sekä hautamuistomerkeille kello 12.

Päiväjuhla pidetään Carelia-salissa kello 14, jonka jälkeen on kahvitarjoilu. Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunnan järjestämä soihtukulkue sankarihaudoille lähtee Carelia-salilta kello 16.

Myös maaseutualueilla on omaa itsenäisyyspäivän ohjelmaa.

Itsenäisyyspäivän juhlien tarkka aikataulu ja ohjelma

Joensuu-viikon tapahtumat
www.joensuu.fi/joensuu-viikko