Joensuun Puhallinorkesterin viihdekonsertti Eteen ja ylös aloittaa konservatorion marraskuun konserttien sarjan. Konsertti pidetään perjantaina 11.11.2016 kello 18 konservatorion salissa. Kapellimestarina toimii Mika Hirvonen. Solisteina ovat Outi Hiltunen, alttosaksofoni; Pauliina Juntunen, klarinetti; Erkki Kettunen, trumpetti; Anu Laakkonen, trumpetti; Venla Rummukainen, huilu; Jukka Tuunanen, lyömäsoittimet. Konserttiin on vapaa pääsy.

Näkymättömät soittajat valokeilassa

Joensuun Puhallinorkesteri, kuva: Timo VentolaKuva: Timo Ventola

Rivisoittajat ovat orkesterin runko. Tämä soittajien huomaamaton enemmistö harjoittelee uutterasti yhteistä ohjelmistoa viikosta toiseen ja konserteissa suoriutuu mallikkaasti omasta osuudestaan. Sen sijaan kiitoksia jaettaessa he usein sulautuvat osaksi nimetöntä joukkoa tai jäävät tyystin ulkopuolisen solistin varjoon.

Joensuun Puhallinorkesterin syksyisen Eteen ja ylös -viihdekonsertin ohjelmistoa suunniteltaessa parrasvaloihin päätettiinkin vaihteeksi nostaa nimenomaan orkesterin omia soittajia. Yksi heistä on Jukka Tuunanen, joka on soittanut JPO:ssa jo 1960-luvulta lähtien. Solistina hän on kuitenkin harvemmin päässyt soittamaan, mihin tärkeimpänä syynä lienee hänen soitinvalintansa.

– Rumpalille ei ihmeemmin ole sooloja tarjolla, Tuunanen myöntää. Lisäksi soolosoitossa vaadittava vapaa improvisointi on klassisen lyömäsoitinkoulutuksen saaneelle haasteellista, joten sitä olen joutunut erityisesti harjoittelemaan viime aikoina. Mutta sekä orkesterin että yksittäisten soittajien on tärkeää kehittyä jatkuvasti, muuten orkesteri kuihtuu pois.

Konsertin ohjelmaan kuuluva Larry Neeckin konsertto rumpusetille ja puhallinorkesterille onkin harvinaislaatuinen elämys. Mukaan mahtuu niin rockin, swingin kuin jazzvalssinkin mukaansatempaavia rytmejä, joiden myötä lyömäsoittajan monipuoliset taidot nousevat kerrankin muiden soittimien taustalta valokeilaan.

Konsertin muissa solistitehtävissä kuullaan useiden eri puhallinsoitinten taitajia. Varttuneimmilla heistä on meneillään jo kuudes vuosikymmen Joensuun Puhallinorkesterin riveissä. Nuorimmat puolestaan ovat konservatorion perustutkintolinjan parikymppisiä ammattiopiskelijoita, joiden opintoihin kuuluu tärkeänä osana myös orkesterissa soittaminen.

Klarinetinsoittoa opiskeleva Pauliina Juntunen, joka on solistina Astor Piazzollan Oblivion-tangossa yhdessä huilisti Venla Rummukaisen kanssa, kiitteleekin konservatorion ja Joensuun Puhallinorkesterin välistä yhteistyötä.

– Kiva päästä soittamaan sooloa tällaisessa tilaisuudessa, Juntunen kuvailee. Onhan opintoihin kuulunut kaikenlaisia pienempiä oppilaskonsertteja, matineoita ja sen sellaisia, mutta ensimmäistä kertaa pääsen nyt soittamaan solistina näin ison orkesterin kanssa.

Orkesterisoitto onkin kaikenikäisten ihmisten yhteistyötä parhaimmillaan.

Pitkän linjan soittajat huolehtivat rutiinillaan käytännön asioista ja näyttävät esimerkkiä nuoremmilleen, joille puhallinorkesterissa soittaminen saattaa olla ponnahduslauta jopa ammattimuusikon uralle. Ja kenties joku JPO:n nykyisistä nuorista soittajista on mukana vielä viidenkymmenen vuoden päästäkin – ei ehkä solistina, mutta mukana luomassa orkesterin yhteistä sointia yhdessä vanhojen ja uusien soittajakavereidensa kanssa. Parhaimmillaan puhallinmusiikki on todellakin elinikäinen harrastus.

Joensuun Puhallinorkesterin viihdekonsertti Eteen ja ylös
perjantaina 11.11.2016 kello 18

Konservatorion salissa, Rantakatu 31, 2. kerros. Vapaa pääsy.
http://www.joensuu.fi/konservatorio