Joensuun kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö kartoittaa tänä kesänä vieraslajeja Joensuun alueelta. Tavoitteena on saada mahdollisimman kattava kuva vieraslajitilanteesta, ja siihen tarvitaan jokaisen kaupunkilaisen apua.

Ympäristönsuojeluyksikkö toivoo havaintoja varsinkin jättiputkista ja jättipalsamista. Jättiputket aiheuttavat terveydellistä haittaa, sillä niiden kasvinesteen ja auringonvalon yhteisvaikutus saa aikaan palovamman kaltaisia ihovaurioita.

Havaintojen lisäksi Joensuun kaupunki haluaa kannustaa keräämään porukan kasaan ja ryhtymään vieraslajitalkoisiin luonnon monimuotoisuuden puolesta. Talkoiden järjestämisestä kiinnostuneet voivat olla yhteydessä ympäristönsuojeluyksikköön.

Vinkkejä vieraslajien torjumiseen

Joensuun kaupungin ympäristöalan harjoittelija Elina Leppäkoski antaa vieraslajien torjumiseen seuraavia vinkkejä:

Jättipalsami

Jättipalsamia voi etenkin pienen esiintymän ollessa kitkeä juurineen. Jättipalsamin voi niittää, jos kasvusto on levinnyt laajemmalle alueelle. Myöskään kukkivaa jättipalsamia ei ole liian myöhäistä kitkeä. Torjuntatoimia voi näillä ohjeilla jatkaa heinäkuun loppupuolelle asti.

Kun jättipalsamin siemenkodat poksauttavat siemeniään ulos elokuun alkupuolella, on paras torjuntakeino leikata kukinnot esimerkiksi pieneen paperipussiin. Esiintymää kannattaa tarkkailla, ja toistaa kitkeminen tai niitto pari-kolme kertaa kesän aikana. Näin varmistetaan, ettei kesän aikana uusia kasveja pääse syntymään.

Jättiputki

Jättiputken kohdalla palovammat ovat mahdollisia, mutta hyvien suojavarusteiden avulla jättiputkeakin voi torjua. Torjuntaa kannattaa tehdä pilvisellä säällä ja käyttää suojavaatetuksessa sekä hengitys- ja silmäsuojia. Jos jättiputken kasvinestettä roiskuu iholle, tulee ihoalue pestä heti vedellä ja saippualla.

Yksittäisen, pienen jättiputken voi torjua katkaisemalla juuren lapiolla 10–20 senttimetrin syvyydestä. Kukinnon katkaisemalla estetään uusien siemenien kehittyminen, mutta jos sen tekee liian aikaisin, voi jättiputki kasvattaa uuden kukinnon.

Jättiputkea voi torjua peittämällä esiintymä paksulla muovilla, jonka on hyvä olla paikallaan usean vuoden ajan. Jättiputken siemenpankista voi syntyä uusia jättiputkia vielä vuosia torjunnan jälkeen!

Lupiini

Lupiinia voidaan torjua katkaisemalla kukinnat ennen siementen kypsymistä. Pienet esiintymät voidaan torjua kaivamalla ne ylös maasta.

Lupiiniläheltä

Lisähuomioita

Lisäksi kannattaa huomioida vieraslajien asianmukainen käsittely. Puutarhajätettä ei saisi viedä metsään tai ojanvarteen, sillä sitä kautta vieraslajit lähtevät helposti leviämään. Vieraslajijäte tuleekin viedä jäteasemalle jätesäkissä.

Vieraslajilla tarkoitetaan uudelle alueelle levinnyttä lajia, jonka leviämiseen ihminen on joko tahallisesti tai tahattomasti myötävaikuttanut. Vieraslajit vähentävät luonnon monimuotoisuutta ja ovat uhkana alueen alkuperäiselle lajistolle. Maanomistajalla on vieraslajilain mukainen vastuu torjua vieraslajeja maillaan.

Ilmoituksen tekeminen

Omista vieraslajihavainnostaan voi tehdä ilmoituksen vieraslajiportaaliin osoitteeseen www.vieraslajit.fi tai ottamalla yhteyttä kaupungin ympäristönsuojeluyksikköön.

Jättiputket:
www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Vieraslajit/Jattiputket

Jättipalsami:
www.ymparisto.fi/fi-FI/Luonto/Lajit/Vieraslajit/Jattiputket