Pyörätuoliletka suuntaa Senioripihasta kohti joen rantaa. Rauha Penttinen, 90, (kuvassa etualalla) innostuu laulamaan, jolloin vieruskaveri ottaa häntä kädestä kiinni. Niin kylmää pakkasta ei ole ollut, etteikö Penttinen olisi lähtenyt ulkoilemaan.

– Silloin kun on ulkoiluttajia, on puettava sen verran päälle, että tarkenee.

Joensuun julkisen alan eläkeläiset ry käy torstaisin ulkoiluttamassa Senioripihan asukkaita. Samaan aikaan halukkaille on tuolijumppaa. Alun perin yhdistyksen jäseniä tuli Senioripihaan Maija-talon uusien asukkaiden asukaskummeiksi huhtikuussa 2014. Julkisen alan eläkeläisten lisäksi Joensuun kaupunki tekee yhteistyötä muiden vapaaehtoistoimintaa tekevien yhdistysten ja evankelis-luterilaisen seurakunnan kanssa. Toimijat kuuluvat Pohjois-Karjalan vapaaehtoistoiminnan verkostoon, jonka tehtävänä on saada toimintaa näkyväksi ja uusia vapaaehtoisia. Tarkoituksena on ollut voimien yhdistäminen, jotta jokainen ei tekisi samaa työtä yksinään.

Suurin osa kaupungin vapaaehtoisista on vasta eläkkeelle jääneitä ihmisiä. Kun kaapit on siivottu, monen mielestä on aika kokeilla jotakin uutta. Merkittävän lisän kaupungin vapaaehtoistoimintaan tuovat vuosittain Karelia-ammattikorkeakoulun sosionomiopiskelijat, jotka käyvät kerran viikossa ikäihmisten luona.

Joensuussa on tällä hetkellä noin 80 vapaaehtoista opiskelijoiden ja muiden toimijoiden lisäksi.

Lähes saman verran tarvittaisiin lisää, sillä noin 70 ikäihmistä on jonossa. Kaupungilla ei ole jonotuskäytäntöä, vaan ikäihmiselle määräytyy vapaaehtoinen sopivan persoonan mukaan. Toimintaan voi osallistua matalalla kynnyksellä. Esimerkiksi Joensuun julkisen alan eläkeläisten mukaan voi lähteä ulkoiluttajaksi, vaikka ei olisi yhdistyksen jäsen.

Lue lisää
www.joensuu.fi/vapaaehtoistoiminta