
Verkossa jyräävät saavutettavuus ja mobiililaitteet
Joensuun kaupunki uudistaa verkkosivunsa vuoden 2019 alusta. Edellisen kerran verkkosivut uudistettiin 2013. Tässä välissä viestinnän kentällä on tapahtunut paljon. Erilaiset verkkoviestinnän kanavat ovat nousseet ensisijaisiksi tiedon lähteiksi. Keväällä 2017 tehdyssä kuntalaiskyselyssä yli 63 prosenttia vastaajista toivoi saavansa tietoa kaupungin ajankohtaisista asioista kaupungin verkkosivuilta. Joensuulaisten toiveet ovat linjassa koko maan kanssa. Mistä uudistukseen lähdetään? Tärkeimpiä syitä […]
Joensuun kaupunki uudistaa verkkosivunsa vuoden 2019 alusta. Edellisen kerran verkkosivut uudistettiin 2013. Tässä välissä viestinnän kentällä on tapahtunut paljon. Erilaiset verkkoviestinnän kanavat ovat nousseet ensisijaisiksi tiedon lähteiksi.
Keväällä 2017 tehdyssä kuntalaiskyselyssä yli 63 prosenttia vastaajista toivoi saavansa tietoa kaupungin ajankohtaisista asioista kaupungin verkkosivuilta. Joensuulaisten toiveet ovat linjassa koko maan kanssa.
Mistä uudistukseen lähdetään? Tärkeimpiä syitä muutokseen ovat responsiivisuus. Nykyinen sivusto ei taivu niin ketterästi kämmenen kokoiseen ruutuun. Samalla mobiilikäyttäjien määrää nousee jatkuvasti. Kaupungin sivuilla vierailtiin yli 2,1 miljoonaa kertaa viime vuoden aikana, vierailijoita oli yli 5 000 päivässä. Käynneistä 40 prosenttia tehtiin mobiililaitteella. Vielä vuonna 2013 luku oli 8 prosenttia.
Toisena vaativana tekijänä on EU:n saavutettavuusdirektiivi. Vuoteen 2020 mennessä julkisten toimijoiden sivujen on oltava saavutettavat. Kaikille käyttäjille on taattava tasavertaiset mahdollisuudet palvelun käyttämiseen riippumatta erilaisista toimintarajoitteista. Suunnittelussa on huomioitava erilaiset käyttäjät, käyttötilanteet ja erilaiset päätelaitteet.
Linkit toimivat, käytetty kieli on selkeää, emme laita valkoista tekstiä lumisen maisemakuvan päälle. Näiden asioiden huomioiminen palvelee meitä kaikkia käyttäjiä. Myös sivuston tekninen toimintavarmuus nousee tärkeäksi. Samalla valmius digitaalisiin palveluihin paranee.
Näiden kahden ”pakollisen” lisäksi analytiikan perusteella uudistuksessa tärkeimmiksi nousevat ajankohtaisuuden parantaminen, palvelujen parempi esittely ja eri kohderyhmien huomioiminen. Arjen palvelut erottuvat analytiikassa selvästi: vuonna 2017 suosituin sivu oli joukkoliikenteen eli JOJO:n reitti- ja aikataulutiedot. Hyväksi kolmoseksi nousee Vesikko. Väliin kiilaavat sosiaali- ja terveyspalvelut, jotka ovat jo vuoden olleet Siun Soten alaisuudessa.
Alkuvuodesta 2018 ladut ja latukartat kirivät 10 käytetyimmän sivun joukkoon. JOJO:n valta-asemaa ei tosin heilauta mikään. Sivulle on surffailtu tämän vuoden puolella jo lähes 70 000 kertaa. Itse käytän palvelua päivittäin.
Reeta Knuuti
JOJO-sivuja käyttävä viestintäpäällikkö
puh. 050 410 5827
[email protected]
Kaupunki uudistaa verkkosivunsa vuoden 2019 alusta