Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen esitteli talousarvioehdotuksensa vuodelle 2018 lokakuun 26. päivä. Ehdotuksen pohjana on vastuullinen taloudenhoito, joka on uuden kaupunkikonsernin strategian kärkiä. Tätä toivoi 70 % kaupunkilaisista, jotka vastasivat keväällä 2017 strategiakyselyyn.  Vastuullisuus tarkoittaa päätöksenteossa huomioitavia rahan käytön pitkäaikaisia vaikutuksia. Näin valmistaudutaan vuoden 2020 maakuntauudistukseen.

Joensuun alueen kasvu on vahvistunut ja työttömyysaste on kääntynyt laskuun ja on tällä hetkellä 15,4 %. Työllisyyteen panostetaan kasvuohjelmalla, jossa ovat mukana kaupungin keskeiset sidosryhmät.

Rakentaminen on ollut Joensuussa vahvaa, mikä on näkynyt positiivisena muuttovoittona.

– Tällä valtuustokaudella kaupungin rakentaminen on kuitenkin sopeutettava vastaamaan taloudellista maksukykyämme. Lainakanta kääntyy tätä kautta laskuun, kaupunginjohtaja Kari Karjalainen kertoo.

Palvelujen ylläpitäminen on kuitenkin tärkeää ja kaudella keskitytään erityisesti päiväkotien ja koulujen investointeihin.

Veroprosentit ennallaan

Kaupunki pitää veroprosentit ennallaan, eikä veroja nosteta vuonna 2018. Kunnallisvero pysyy edelleen 20,5 prosentissa. Yleinen kiinteistöveroprosentti on 1,1 %.

– Kaupunki haluaa, että veroprosentit pysyvät kilpailukykyisinä. Emme käy kaupunkilaisten taskuilla tässä asiassa, Karjalainen jatkaa.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi veroprosentit maanantaina 30. lokakuuta.

Talousarvio etenee seuraavaksi kahteen kaupunginhallituksen käsittelyyn ja valtuustossa talousarvio käsitellään maanantaina 27.11. kello 15.  Talousarvion käsittelyä voi seurata suorana kaupungin Youtube-tilillä.