Varau­tu­mi­nen kan­nat­taa aina

Suomen ensimmäistä varautumisen teemapäivää vietetään Joensuussa maanantaina 7.2.

Maa­nan­tai­na 7.2. Joen­suus­sa jär­jes­te­tään Suo­men ensim­mäi­nen varau­tu­mi­sen tee­ma­päi­vä. Päi­vän tar­koi­tuk­se­na on lisä­tä varau­tu­mis­val­miut­ta. Varau­tu­mi­sel­la var­mis­te­taan teh­tä­vien häi­riö­tön hoi­ta­mi­nen tai häi­riö­ti­lan­teis­sa vaa­dit­ta­vien toi­men­pi­tei­den teke­mi­nen. Jokai­sen on hyvä miet­tiä sel­viy­tyi­si­vät­kö he 72 tun­tia, jos jokin häi­riö­ti­lan­ne sat­tui­si omal­le koh­dal­le. Aiem­min koti­va­ra­suo­si­tus oli 14 vuo­ro­kaut­ta, mut­ta suo­si­tus­ta muu­tet­tiin kol­meen vuo­ro­kau­teen eli 72 tun­tiin.

Vaik­ka asian ymmär­täi­si, niin ei pakos­ti ole niin, että sil­le pys­tyi­si riit­tä­väs­ti itse teke­mään

Ihmis­ten käsi­tys varau­tu­mi­ses­ta

Joen­suun kau­pun­gin val­mius- ja tur­val­li­suus­pääl­lik­kö Vil­le Lei­no­sen mukaan ihmis­ten yleis­kä­si­tys on nyky­ään parem­pi kuin aiem­min. Toi­saal­ta Lei­no­nen huo­maa, että ongel­mia varau­tu­mi­sen ymmär­tä­mi­ses­sä on vie­lä havait­ta­vis­sa. Maa­lis­kuus­sa 2020 Suo­mes­sa julis­tet­tiin poik­keus­o­lot, jol­loin ihmi­set ham­stra­si­vat esi­mer­kik­si ves­sa­pa­pe­ria.

– Kuvas­taa, että sitä ei vie­lä miel­le­tä ehkä oikein, mitä se varau­tu­mi­nen on tai mitä ihmi­nen tar­vit­see, Lei­no­nen ker­too.

Lei­no­sen mukaan ihmi­sil­lä on suu­ri luot­to säh­kö­verk­ko­yh­teyk­sien toi­mi­mi­seen ja häi­riöt­tö­mään ICT-yhtey­teen, joka aiheut­taa ihmi­sil­le har­ha­ku­van sii­tä, että ne toi­mi­vat aina yhtä suju­vas­ti. Hän tote­aa­kin, että edel­lä mai­nit­tui­hin häi­riöi­hin ei olla ehkä varau­dut­tu riit­tä­väs­ti. Toi­saal­ta mones­sa tapauk­ses­sa nämä tilan­teet eivät ole omis­sa käsis­sä.

– Vaik­ka asian ymmär­täi­si, niin ei pakos­ti ole niin, että sil­le pys­tyi­si riit­tä­väs­ti itse teke­mään, tote­aa Lei­no­nen.

Häi­riö­ti­lan­tei­siin varau­tu­mi­nen

Ylei­siä häi­riö­ti­lan­tei­ta ovat sähkön‑, veden‑, läm­mön­ja­ke­lu­häi­riöt ja tie­to­verk­ko­häi­riöt. Lei­no­sen mie­les­tä on todel­la vai­ke­aa miet­tiä, miten yksit­täi­sen hen­ki­lön pitää varau­tua, vaan enem­män­kin yksi­lön pitäi­si miet­tiä, mitä hän itse tar­vit­see eri­lai­sis­sa häi­riö­ti­lan­teis­sa. Lei­no­nen nos­taa esi­mer­kik­si auton. Auto­jen koh­dal­la pitää varau­tua siten, että tan­kis­sa on polt­toai­net­ta. Polt­toai­neen saa­ta­vuus voi estyä mak­su­lii­ken­ne­häi­riön, säh­kö­kat­kon, saa­ta­vuus­häi­riön tai vaik­ka­pa lakon vuok­si.

Miten me voim­me sit­ten itse vai­kut­taa sii­hen, että oli­sim­me varau­tu­nei­ta mah­dol­li­sim­man hyvin? Juo­ma ja ruo­ka ovat eräi­tä ensim­mäi­siä asioi­ta, mihin kan­nat­taa kiin­nit­tää huo­mio­ta. Tämän lisäk­si kaik­ki lääk­keet.

Lei­no­nen nos­taa esil­le myös kyvyn ottaa yhteyt­tä lähi­pii­ris­sä ole­viin ihmi­siin, jot­ka mah­dol­li­ses­ti voi­vat aut­taa tie­tyis­sä tilan­teis­sa. Hän neu­voo­kin ihmi­siä tar­kis­ta­maan kaa­pit, että mitä hyvin säi­ly­viä elin­tar­vik­kei­ta siel­tä löy­tyy. Jos nii­tä löy­tyy tar­peek­si kol­men vuo­ro­kau­den ajal­le, tilan­ne on ihan hyvä.

– Jos on tie­toi­nen sii­tä, mitä elin­tar­vik­kei­ta käyt­tää pal­jon ja ne ovat säi­ly­viä, niin sil­loin on aika help­po varau­tua, Lei­no­nen tote­aa.

Koti­ta­louk­sien varau­tu­mi­nen para­ni, kos­ka tuli Poké­mon Go ‑peli

Varau­tu­mi­ses­sa on myös otet­ta­va huo­mioon mah­dol­li­set lem­mi­kit ja esi­mer­kik­si nii­den veden­saan­ti. Kai­ken kaik­ki­aan ruo­an­lait­to on hyvä miet­tiä ennak­koon ja Lei­no­nen tote­aa­kin, että tilan­tees­sa myös talo­yh­tiö voi enna­koi­da tätä esi­mer­kik­si raken­ta­mal­la pihal­le gril­li­ka­tos, jos­sa oli­si pui­ta. Jos taas esi­mer­kik­si ker­ros­ta­los­sa asu­va halu­aa itse rat­kais­ta tilan­teen, on ret­ki­kei­tin paras vas­taus Lei­no­sen mie­les­tä tähän ongel­maan.

Vara­vir­ta­läh­de on myös hyvä olla Lei­no­sen mukaan, kos­ka sil­lä pys­ty­tään lataa­maan pie­ne­lekt­ro­niik­ka­tuot­tei­ta muu­ta­man­kin ker­ran. Pat­te­reil­la toi­mi­va radio on myös hyvä olla, kos­ka sen avul­la pysyy ajan tasal­la uuti­sis­ta, mut­ta sen käyt­tö ei ole riip­pu­vais­ta tie­to­verk­ko­yh­tey­des­tä. Tas­ku­lam­pun hän nos­taa myös, kos­ka valoa tar­vi­taan.

Hei­nä­kuus­sa 2016 jul­kais­tiin sen­saa­tiok­si muo­dos­tu­nut Poké­mon Go, joka innos­ti ihmi­siä liik­ku­maan Poké­mo­ne­ja keräil­täes­sä. Koti­ta­louk­siin ostet­tiin pelin pelaa­mis­ta var­ten vara­vir­ta­läh­tei­tä.

–Koti­ta­louk­sien varau­tu­mi­nen para­ni, kos­ka tuli Poké­mon Go ‑peli, nau­rah­taa Lei­no­nen

Yri­tys­ten on varau­dut­ta­va myös

Vaik­ka varau­tu­mi­nen kos­kee yksi­löi­tä, pitää myös eri­lais­ten yri­tys­ten ja orga­ni­saa­tioi­den ottaa huo­mioon häi­riö­ti­lan­teet. Lei­no­sen mukaan ensim­mäi­se­nä pitää teh­dä ris­ki­nar­vioin­ti, jos­sa mie­ti­tään, mitä toi­min­to­ja on tur­vat­ta­va. Toi­min­nan jat­ku­vuu­den kan­nal­ta esi­mer­kik­si säh­kön­ja­ke­lu­häi­riön koh­dal­la on mie­tit­tä­vä, mis­tä saa­daan vara­vir­taa.

Yri­tys­ten on myös hyvä olla tie­to­sia, miten hei­dän hen­ki­lös­tön­sä on käy­tet­tä­vis­sä häi­riö­ti­lan­teis­sa.

– Häi­riö­ti­lan­teet voi­vat olla toi­sel­le ihan eri­lai­sia kuin toi­sel­le, Lei­no­nen muis­tut­taa.

Yri­tys­ten täy­tyy miet­tiä asioi­ta, joi­den täy­tyy toi­mia. Tär­keä­nä koh­ta­na Lei­no­nen nos­taa yhtey­den­pi­don. Miten var­mis­te­taan tie­don­vä­li­tys häi­riö­ti­lan­teis­sa? Lei­no­nen neu­voo­kin, että taval­li­nen teks­ti­vies­ti tai puhe­lu on var­mem­pi tapa saa­da kiin­ni kuin esi­mer­kik­si What­sApp-vies­ti.

Teemapäivä koostuu varautumisen ammattilaisille ja aiheen parissa työskenteleville kohdennetusta seminaarista sekä kaikille avoimesta varautumisen koulutuksesta otsikolla ”Pärjäätkö 72 tuntia?”.



Varautumiskoulutus järjestetään maanantaina 7.2. kello 18–19.30 verkossa Teams-ohjelman välityksellä.



Kouluttajina ovat turvallisuuskouluttaja Heli Koponen Pohjois-Karjalan Pelastusalanliitosta ja koulutuspäällikkö Tero Kuittinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta.


Lisää https://www.joensuu.fi/varautuminen

Aiheeseen liittyviä uutisia