Oletko joskus miettinyt, miten tulevaisuudessa eletään? Viisi joensuulaista kotitaloutta ottaa osaa Vähähiilinen huhtikuu -kokeiluun. He testaavat erilaisia keinoja pienentää hiili- ja materiaalijalanjälkiään lähemmäs tulevaisuuden kestävää tasoa. Kokemuksistaan he kertovat Vähähiilinen huhtikuu -blogissa.

Mukana kokeilussa ovat viisihenkinen Pussisten perhe, enolainen puutarhayrittäjäpariskunta, nelihenkinen Peltovuori-Vatasten perhe, Karhunsalon kyläaktiivipariskunta sekä opiskelijasisarukset Sinituuli ja Bettina.

Tavoitteena pienemmät hiili- ja materiaalijalanjäljet

Materiaalijalanjälki mittaa kaikki ne luonnonvarat, joita kulutuksemme tarvitsee – myös niin sanotut piilovirrat, joita on tarvittu kauan ennen kuin tuote on käytössämme. Hiilijalanjälki puolestaan mittaa toiminnan elinkaaren aikana syntyneet kasvihuonekaasupäästöt.

Materiaalitehokkuuden asiantuntija D-mat Oy on laskenut jokaiselle kotitaloudelle lähtötasoksi materiaali- ja hiilijalanjäljet. Lähtötason perusteella kotitalouksien kanssa on suunniteltu huhtikuulle jalanjälkiä pienentäviä arkimuutoksia.

Testaajat aikovat esimerkiksi vähentää ruokahävikkiä, lisätä kasvis- ja vegaaniruoan määrää ruokavaliossaan, liikkua enemmän polkupyörällä ja kävellen sekä vähentää jäte- ja tavaramäärää.

Keskivertoa suuremmat luvut oli meillä

Vähähiilistä arkea helpottavat tuotteet ja palvelut testattavana

Huhtikuun aikana kotitaloudet saavat vähähiilisen arjen avuksi myös erilaisia tuotteita ja palveluja. He saavat viikoksi käyttöönsä Mercedes Benz -sähköauton Autotalo Hartikaiselta, ja toiseksi viikoksi sähköavusteisen Trek-polkupyörän Iikan pyörävarikolta.

Kotitaloudet pääsevät myös seuraamaan sähkönkulutusta Pohjois-Karjalan Sähkön PKS:n energiankulutusmittareilla ja kokeilevat K-Market Ankkurin ruoan kotiinkuljetuspalvelua sekä ruokahävikkiä vähentäviä AITO-ateriakasseja. Martat antavat osallistujille kotitalousneuvontaa, ja huhtikuussa järjestetään energianeuvontailta yhteistyössä PKS:n kanssa. Lisäksi kaksi kotitaloutta kokeilee älykästä lämmityksen optimointijärjestelmä Kotivoa.

Seuraa testaajien kokemuksia

Vähähiilinen huhtikuu -kokeilun järjestää Joensuun kaupungin hanke Ilmastotorilta eväitä vähähiilisyyteen