Vaalien kulisseissa tunnelma kuin kesäleirillä

Vaalikonkarit suosittelevat äänestämään ennakkoon

Joka vaalien alla lähes sama joukko vaaliasiantuntijoita kääri kaupungilla hihojaan ja alkaa valmistella seuraavaa kansanvallan näytöstä. Kun ennakkoäänestys alkaa, hommia tehdään päivittäin aamuvarhaisesta yömyöhään.

Tänä keväänä saamme äänestää eduskuntaavaaleissa. Ennakkoäänestys on 22.–28.3. ja varsinainen vaalipäivä 2.4. sunnuntaina.

Näidenkin vaalien valmistelu alkoi jo puoli vuotta sitten.

Näidenkin vaalien valmistelu alkoi jo puoli vuotta sitten. Tässä vaiheessa enää teroitellaan kynät ja otetaan äänestäjät vastaan.

Vaalityössä on mukana kolmisen sataa henkeä.

Työhön tarvitaan vaalivirkailijat ottamaan äänet vastaan ja laskemaan niitä, joukkoa virittämään tietokoneet ja roudaamaan julistetelineet, väkeä pitämään vaalihuoneistot siisteinä ja hoitamaan koti- ja laitosäänestykset.

Kaupungin vaalitoimikunta vastaa eduskuntavaalien lisäksi kunta- ja aluevaaleista. Kaupungin omalla porukalla on pitkä kokemus ja myös kolme neljästä vaalitoimitsijasta on ollut samassa työssä ennenkin.

Vaaleja on myös sen verran usein, että hommat etenevät kuin juna.

Ennakkoäänestysaika menee omassa kuplassa

Ennakkoäänestysaikana vaaliväki kertoo elävänsä kuin omassa kuplassaan. Töihin tullaan seitsemäksi ja kotiin päästään yömyöhään. Tätä rallia jatkuu varsinaisen vaalipäivän pikkutunneille.

– Työmäärä on vaaleista riippuen eri, mutta kesäleiritunnelmaa on niissä kaikissa, naurahtaa keskusvaalilautakunnan uusi sihteeri, asiakirjahallintopäällikkö Anne Lipponen.

Hallintojohtaja Riitta Himangalla on vaaleista – ja vaalikuplista – parinkymmenen vuoden kokemus.

Vaikka vaaleja on takana kymmeniä, suuria kommelluksia ja kömmähdyksiä ei ole ollut.

Tärkeintä on äänioikeuden toteutuminen ja sujuvat vaalit.

– Kaikissa vaaleissa tärkeintä on äänioikeuden toteutuminen ja sujuvat vaalit. Paljon eivät siis hyväksi todetut käytänteet ja rutiinit vaaleista toiseen vaihtele. Tässä ollaan jo varsinaisia konkareita eikä mikään juuri enää yllätä, Himanka kertoo.

Entä jos kirjoitat vahingossa väärän numeron?

Äänestäminen on toki tarkkaa hommaa, mutta tehty äänestäjälle itselleen hyvin helpoksi. Kopissa ei ole kiire eikä edes ehdokkaan numeroa tarvitse tietää ennakkoon. Ne voi tarkistaa äänestyspaikalla ja kopin seinällä on mallinumerot.

Himanka kehottaa tarkistamaan oikean kirjoitusmuodon sieltä ennen kuin äänestäjä tarttuu kynään.

Jos kuitenkin tulee sotkua, kopista saa tulla ulos ja pyytää uuden äänestyslapun. Vanha revitään virkailijan nähden. Numeroa ei voi vain sutata ja kirjoittaa samaan lappuun uutta, sillä silloin ääni menee Aku Ankalle.

Nyt voi äänestää myös yliopistolla ja kirjastoautossa

Himanka ja Lipponen kehottavat lämpimästi kaikkia kynnelle kykeneviä äänestämään ennakkoon. Silloin voi äänestä ihan missä haluaa, vaikka Inarissa.

Ennakkoäänestäminen helpottaa kaikkia älyttömästi.

– Pikkuhiljaa ennakkoäänestys kohottaa suosiotaan. Viime kuntavaaleissa se keikahti niin päin, että ääniä annettiin enemmän ennakkoon kuin varsinaisena vaalipäivänä. Ennakkoäänestäminen helpottaa kaikkia älyttömästi, Lipponen sanoo.

Aivan uusi ennakkoäänestyspaikka on yliopiston Carelia-rakennus, Yliopistokatu 4. Uutta on myös äänestäminen kirjastoautossa, joka kiertää 25.–26. maaliskuuta Koverossa, Louhiojalla ja Ukkolassa.

– Meidän tehtävämme on tarjota erilaisia äänestyspaikkoja. Myös meille kaupungintalolle saa tulla äänestämään ennakkoon kuka tahansa, vinkkaa Lipponen.

Ykköseen ei väkästä ja seiskan varteen poikkiviiva




Äänestäminen on superhelppoa: tulet vain äänestyspaikalle henkilöllisyystodistuksen kanssa ja kirjoitat kopissa lappuun numeron, josta saa selvää. Tarkista mallinumerot äänestyskopin seinältä.

Eniten hämminkiä on ykkösen ja seitsemän kesken.

Muistisääntö: laita seiskan varteen poikkiviiva ja jätä ykkösestä väkänen kokonaan pois!

Äänestyspaikat


Joensuun ennakkoäänestyspaikat ja varsinaisen äänestyspäivän paikat osoitteessa joensuu.fi/vaalit.

Aiheeseen liittyviä uutisia