Kauan sitä on pohdittu ja muutaman kerran haettukin. Viime vuonna järjestetyssä avoimessa haussa kolmas kerta toden sanoi ja Joensuun yhteiskoulun lukio valittiin Olympiakomitean alaiseen urheilulukioverkostoon.

Tämä on joensuulaisille lukiolaisille ja urheilupiireille hieno asia ja koulun väki odottaa elokuussa starttaavaa ensimmäistä urheilulukiolukuvuotta innolla.

 

Hyvä oli hakea. Meillä on näyttöjä, että tulijoita on. (JYKin apulaisrehtori Jarkko Rieppo)

JYKissä on aiemminkin voinut opiskella urheilulinjalla ja treenata lukio-opintojen ohessa päämäärätietoisesti.

Lukiossa on vuosittain 210 aloituspaikkaa, joista 40 on urheilulinjan paikkoja ja 30 musiikin ja ilmaisun linjan paikkoja, loput 140 on yleislinjan paikkoja. Valmennuksesta vastaa jatkossakin Joensuun Urheiluakatemia.

Lisää valinnanvapautta

Suurin muutos on tuntijaossa. Valinnanvapautta on enemmän, jolloin lukio-opinnot voi suorittaa treenaamisen rinnalla joustavammin. Enää ei tarvitse tehdä toista toisen ehdoilla.

Urheilulinjalle valitun on opiskeltava vähintään sama määrä kursseja, kuin muillakin linjoilla. Valinnaisuutta on kuitenkin enemmän: pakollisista kursseista voi jättää pois enintään kahdeksan kurssia. Pakollisten aineiden kursseista on suoritettava vähintään puolet ja ylioppilaskirjoituksiin valittavien aineiden pakollisista kursseista kaikki on opiskeltava.

Myös urheilulinjalle opiskelemaan haluavien sisäänottokriteerit muuttuvat kevään yhteishaussa muiden urheilulukioiden kanssa yhtenäiseksi.

– Radikaalia muutosta ei ole luvassa, mutta urheilupainotus lisääntyy. Jatkossa sekä todistuksesta että urheilullisista näytöistä voi saada 10 pistettä molemmista. Tämänhetkiselle urheilulinjalle hakeneilla urheilun osuus oli enintään kuusi pistettä, lukion apulaisrehtori Jarkko Rieppo selventää.

Kurssimäärät olleet usein tapissa

Tavoitteelliset urheilijat ovat usein hyvin kunnianhimoisia myös opinnoissaan. Urheilulinjan nuoret – tai paljon urheilutarjonnan kursseja valinneet yleislinjalaiset – ovat usein tulleet suorittaneeksi lähemmäs 100 lukion kurssia huolimatta aikaa ja voimia vievästä urheilusta.

Urheilulinjalaiset ovat kyllä saaneet urheilukursseilla korvattua valinnaisia kursseja, mutta pakollisten kurssien määrä on ollut sama kuin yleislinjalaisilla. Niinpä urheilulinjalaisille on aiemmin usein kertynyt enemmän kursseja kuin muilla.

– Kun päivät voivat sekä alkaa että päättyä treenaamisella ja välissä on täydet koulupäivät, voi työmäärä kasvaa välillä aika suureksi, kertoo yleislinjalla opiskeleva, paljon urheilua valinnut abiturientti Jutta Moilanen.

Urheilijat tarvitsevat myös tukea ja ohjausta

Opinto-ohjaaja Katri Kuosmanen on urheilulukioverkostoon pääsystä opiskelijoiden puolesta hyvin tyytyväinen.

– Ohjauksellisesti olen tosi iloinen tästä mahdollisuudesta. Urheilijoilla on vahva intressi urheiluun ja urheilijoiden eritystarpeita on huomioitava. Aikapula on vaivannut ja ennen on voitu pelata vain opintoajalla eli pidentämällä lukion suoritusaikaa 3,5–4 vuoteen. Joissakin tapauksissa opintoihin panostaminen on saattanut kärsiä.

Kuosmanen kannustaa kuitenkin urheilulukion syksyllä aloittavia nuoria harkitsemaan tarkasti kurssivalintoja ja pakollisten pois jättämistä.

– Koska kaikista pakollisista kursseista on suoritettava vähintään puolet, ei ensimmäisenä vuotena kannata vielä jättää yhtään pakollista kurssia pois, neuvoo Kuosmanen.

Koulun urheilijat hyvin tunteva urheiluvalmennuskoordinaattori Kimmo Hyppönen tuo esiin myös urheilevien oppilaiden jaksamisen uudessa elämäntilanteessa.

– Nuorilla tulee siinä lukion alussa paljon muutoksia. Treenikerrat voivat nousta jopa lähes puolella, fyysinen kuormittuminen kasvaa ja on uusi ympäristö ja uudet ihmiset ympärillä.

Silloin, jos rahkeet riittävät, väljempi kurssimäärä lukion lopussa voi olla eduksi.

– Sitten kun ikää ja osaamista tulee enemmän, ohjelmassa on enemmän treenejä ja leirejä ja sitten on enemmän aikaa niihin.

Urheilulukio merkittävä koko kaupungille

Urheilulukio on hieno asia JYKin lisäksi koko Joensuulle. Koulukaupunki ja koko perheen koti saatetaan valita urheilulukio-opintojen ja hyvien harjoitusolosuhteiden perusteella.

Hyppönen kertoo, että Yhteiskoulun urheilulinja on ennenkin valittu koulun sijainnin vuoksi. Joensuussa kun on vaikkapa lunta varmemmin kuin etelässä.

– Lajiin liittyvää tuloa on ollut meille ennenkin. On saatettu hakea joukkuekavereiden kanssa samaan kouluun tai tulla pelipaikan perässä.

Jutta Moilanen muistuttaa samalla, että treenipaikkojen on oltava kunnossa, kun kaupungissa on urheilulukio.

– Oman paikkakunnan vetovoima lisääntyy, hän vielä lisää.

Urheilulukio pähkinänkuoressa:

  • tarkoitettu kansalliselle ja kansainväliselle huipulle tähtääville urheilijoille
  • urheiluvalmennus järjestetään yhteistyössä Joensuun urheiluakatemian kanssa
  • valmennustoiminnan laadusta vastaavat valtakunnalliset lajiliitot
  • vain osa Yhteiskoulun lukiota; rinnalla jatkavat yleislinja sekä musiikin ja ilmaisun linja
  • haku urheilulinjalle lukioiden ja ammatillisen koulutuksen kevään yhteishaussa
  • www.joensuu.fi/urheilulinja