Kaikki alkoi noin kolme vuotta sitten. Uuden koulurakennuksen myötä nuorisotila ja kirjasto siirtyivät koulun tiloihin. Ennen siirtymistä nämä osapuolet pohtivat yhdessä vastuualueita ja muita yhteistyökuvioita. Samoihin aikoihin Uimaharjun koulun äidinkielenopettaja Leena Muona osallistui yliopistolla koulun ja kirjaston yhteiseen koulutukseen. Koulutuksessa virisi ajatus siitä, että opettaja voisi olla opetuksen ohella töissä kirjastossa. Tällainen yhteistyö päätettiin toteuttaa.

Työskentely kirjastossa johti samaan kahvipöytään. Ensin sovittiin säännölliset verkostopalaveritapaamiset noin kerran kuukaudessa, jossa paikalla olivat rehtori, nuoriso-ohjaaja, kirjastovirkailija, yhteysopettaja sekä muita koululla toimivia tahoja. Kahvipöytäkeskusteluissa havaittiin vahva yhteinen kemia, ja villit ideat alkoivat tulla todeksi.

Nuoriso-ohjaaja Maria Puranen on yksi projektin ylläpitäjistä.

– Suuri oivallus meille oli se, että toimimme kaikki omalla tavallamme pienen yhteisön nuorten eteen. Jokainen meistä käyttää omaa ammattitaitoaan lasten ja nuorten kasvun ja kehityksen tukemiseen. Samalla lisäämme pienten taajamien nuorten harrastusmahdollisuuksia, Puranen kertoo.

Puranen kertoo ryhmän myös hoksanneen, että he voivat saada toisiltaan korvaamatonta ammatillista vertaistukea.

– Suosittelemme tällaista yhteistyötä kaikille!

Kirjaston, nuorisopalveluiden ja koulun yhteistyötä on muun muassa teemapäivät, kirjastokerho, tuntivierailut, kirjavinkkaukset sekä luonnollisesti tilojen ja välineiden yhteiskäyttö. Suurin projekti on kuitenkin nuorisovaihto Skotlantiin, joka toteutetaan Erasmus+-nuorisovaihtona. Vaihtoon osallistuu Uimaharjun 8. luokka (22 oppilasta). Yhteistyöryhmä sai projektiin EU:lta tukirahaa noin 40 000 euroa, jolla toteutetaan leirikouluviikko Rautavaaralla Metsäkartanolla helmikuussa. Vastavaihto Glasgow’hun on tarkoitus toteuttaa syksyllä 2018.

Kansainväliseen projektiin osallistuvan Uimaharjun kahdeksasluokkalaisen Pyry Bäckmanin mukaan yhteistyö on hyvä asia. Yhteistyöprojektin kautta hän on saanut uusia kavereita myös Enosta ryhmäytymispäivien takia. Lisäksi yhteisen kirjasto-nuorisotilan käyttö on alkuhankaluuksien jälkeen sujunut mukavasti – kirjaston asiakkaat kysyvät nuorilta apua ja yhdessä voidaan jutustella muutenkin. Kaiken kaikkiaan Bäckmanilla ei ole yhteistyöstä mitään pahaa sanottavaa.

Suosittelemme tällaista yhteistyötä kaikille!