Onko tämä sellaista työelämän personal trainingia? Asiakkaat ovat kysyneet. Joensuun työllisyysyksikössä työhönvalmentajat auttavat asiakkaita pääsemään työelämään. Tällä hetkellä työllistymistä edistäviä palveluita voi saada, jos on työttömyyden perusteella ollut työmarkkinatuella 300 päivää. Ehtojen täyttymisestä voi kysyä työllisyysyksiköstä sähköpostitse osoitteesta tyollisyysyksikko@jns.fi. Kysyjä kutsutaan alkuhaastatteluun, mikäli hän kuuluu kohderyhmään.

Työhönvalmennuksen asiakkuus kestää yleensä muutaman kuukauden, ja alussa asiakas ja työhönvalmentaja tapaavat usein. Pikkuhiljaa tapaamisten määrää vähennetään.

Tarkoituksena on aktivoida asiakas toimimaan itse.

Pitkittynyt työttömyys voi murentaa ammatillista selkärankaa ja heikentää uskoa omaan osaamiseen. Työhönvalmentajat auttavat asiakasta näkemään kokonaiskuvan ja tarvittaessa oikaisemaan käsityksiä itsestä ja osaamisesta. Tavoitteena on auttaa asiakasta huomaamaan vahvuutensa. Jos esimerkiksi opiskelu pelottaa vuosien tauon jälkeen, asiakas voi työhönvalmentajan kanssa käydä seuraamassa, mitä tämän päivän opiskelu on. Jotkut asiakkaat kaipaavat treeniä työhaastatteluun, toiset taas apua työnhakupapereiden täyttämiseen.

Työhönvalmentajat etsivät asiakkaille avoimilla markkinoilla olevien työpaikkojen lisäksi piilotyöpaikkoja – sopivia paikkoja löytyy viikoittain. Työhönvalmennusta on tehty myös ryhmävalmennuksena, ja siitä on saatu hyviä tuloksia. Keskeisimmät yhteistyökumppanit ovat kaupungin omat työyksiköt, yritykset, henkilöstöpalveluyritykset, järjestöt, oppilaitokset ja TE-asiantuntijat. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään muun muassa terveydenhuollon ja velkaneuvonnan kanssa. Työhönvalmentajan palvelu on maksutonta.

Kuvassa työhönvalmentajat Margaretha Kähäri ja Teemu Ahtonen listasivat asiakkaiden usein kysymiä kysymyksiä.