Tuuppari-hanke alkoi Joensuussa tammikuussa 2016. Joensuun kaupungin vapaa-aikakeskus, hoito- ja hoivapalvelut ja Joensuun seudun kansalaisopisto loivat toimintamallin, jonka tarkoitus on tavoittaa kotona asuvia ikäihmisiä, jotka kaipaavat arjen aktivoimista, tietoa kaupungin tarjoamista palveluista ja yhteisiä turinatuokioita toisten kanssa.

Ensimmäinen ryhmä perustettiin Koivupihaan maaliskuussa 2016 ja tällä hetkellä ryhmät kokoontuvat viikoittain myös Noljakassa ja Rantakylässä. Toiminnan sisältöä suunnitellaan yhdessä ryhmäläisten kanssa. Ohjaajat vinkkaavat ikäihmisille kohdennetuista palveluista ja kaikille avoimista menoista ja harrastuksista. Tuuppari-toiminnassa lähdetään aina liikkeelle ikäihmisten omista voimavaroista, niiden löytämisestä ja hyödyntämisestä. Jokainen osallistuu tapaamisiin omien voimiensa mukaan.  Ryhmissä ikäihmisiä tuupitaan hellävaraisesti, mutta napakasti eteenpäin. Koskaan ei ole liian myöhäistä löytää uusi harrastus, puhaltaa vanhaan harrastukseen uutta henkeä tai innostua uudestaan vaikka kutomisesta tai kirjallisuudesta.

Tuuppari-ryhmät ovat retkeilleet muun muassa museoissa ja Botaniassa. Nyt toiveissa olisi tutustua Joensuun uusiin asuinalueisiin, kuten Penttilään ja Karhunmäkeen kiertoajelun merkeissä. Ehkäpä me teemme treffit Suomen tuntemattomimman runoilijan kanssa keväällä Penttilänrantaan. Vinkkaajat ja vierailijat on otettu ryhmissä lämmöllä vastaan. Tapaamisten sisältö vaihtelee hieman osallistujien, tilan ja ohjaajien mukaan, mutta perusrunko on kuitenkin aina sama:

Sopivassa suhteessa tietoa, toiminnallisuutta ja tarinointia, kahvittelua ja tuolijumppaa unohtamatta.

Kiinnostuitko toiminnasta? Ota yhteyttä koordinaattori Kaija Kiiskiseen puhelimitse numeroon 050 452 3468.

Kuvassa olevat Eija, Ulla, Eila, Leena ja Kaarina tapaavat toisiaan viikoittain Koivupihan Tuuppareissa. SPR:n Kari Helotie pyydettiin mukaan kahvittelemaan ja kertomaan ystävätoiminnasta.  Tästä tärkeästä asiasta mukana keskustelemassa myös lähiomainen Sari (toinen vas.) ja ystävätoimintaa aloitteleva vapaaehtoinen Saara (oik.). Tämän tapaamisen aikana moni asia liikahti eteenpäin. Muutama ystävän mentävä aukko saatiin ehkä täytettyä.