Joensuun 170 vuoden pituista taivalta juhlistava näyttely avattiin 27.9. Pohjois-Karjalan museo Hilmassa.  Samana päivänä, 169 vuotta sitten, pidettiin tuoreen kaupungin torilla ensimmäiset markkinat.

Joensuun syntyyn vaikutti vahvasti tarve saada tuon ajan kaupankäynnin säädösten vaatimukset täyttävä kauppapaikka, eli kaupunki.

Museon valokuvaajat kiipesivät vuorollaan Carelicumin katolle

Koska museorakennus, Carelicum, sijaitsee aivan torin reunalla ja henkilökunta on seurannut työhuoneensa ikkunoista jo kaksi vuotta toriremonttia, oli juhlanäyttelyn aihe sanamukaisesti nenän alla. Näyttelyä varten museon valokuvaajat kiipesivät vuorollaan Carelicumin katolle ottamaan kuvia remontin eri vaiheista.

Näyttelyssä on siis tuoretta kuvamateriaalia, mutta toki vanhempaakin keskustakuvaa museon valokuvakokoelmista.

Näyttely esittelee torin ympäristön muutosta valokuvin ja tekstein

Joensuun rakennusmenneisyydestä muistuttavat palontorjuntavälineet, jotka ovat olleet puutaloavaltaisessa kaupungissa enemmän kuin tarpeellisia joka kiinteistön tarvikkeita.

Pikakelauksen Joensuun keskustan muutoksesta saa taitelija Dave Bergin toteuttamasta animaatiosta Story of Joensuu.

Torikauppaa ja markkinoita näyttelyssä tuovat esille torikoju ja sirkuskarhu. Torikansaa on kuvattu tuomalla esille joensuulaisia arkivaatteita. Nämä museotekstiilit ovat ensimmäistä kertaa esillä.

Vaikka torikauppa on vuosikymmenten saatossa vähentynyt, itse tori on pysynyt kaupungin keskeisenä paikkana. 170 vuoden aikajakson perusteella voi väittää, että Joensuun tori tulee säilyttämään merkityksensä kaupunkikuvassa. Se tulee jatkossakin olemaan vilkas, julkinen tila, jossa voi ostosten lisäksi nauttia kahvista ja piirakoista sekä monenlaista tapahtumista.

Lue juttu toriremontin valmistumisesta

Kuvassa on Joensuun tori 1900-luvun alkupuolella.

TORI 170

Pohjois-Karjalan museo Hilma
Carelicum, Koskikatu 5, Joensuu
Tori 170 -näyttely 27.9.–27.1.2019
www.pohjoiskarjalanmuseo.fi