Kestävä kehitys, tulevaisuuden teknologiat ja rapea siivu vihreästä kasvusta – sointuuko yhteen yrityksesi tavoitteiden kanssa? Joensuun Tiedepuisto haastaa yrityksiä vihreän kasvun imuun ja tarjoaa koko Länsikadun innovaatiokampuksensa testausympäristöksi tuotteille ja palveluilla, isoille ja pienille yrityksille.

Joensuun Tiedepuistolla on Länsikadulla yli 40 000 neliön kiinteistömassa. Tiloissa liikkuu päivittäin parisen tuhatta ihmistä. Tiedepuisto on alueellinen innovaatioympäristö, jolla on laajat verkostot myös yliopistoihin ja tutkimuslaitoksiin niin kotimaassa kuin maailmallakin.

Nyt yrityksiä ja organisaatioita rohkaistaan hyödyntämään Tiedepuistoa testausympäristönä. Pilotoitavat tuotteet ja palvelut voivat liittyä mihin tahansa Länsikadulla tapahtuvaan päivittäiseen toimintaan, jossa tavoitellaan kestävää kehitystä ja ympäristön parasta.

Tiedepuisto tarjoaa pilotointiin sikälikin oivallisen ympäristön, että tarvittaessa tukea on tarjolla myös yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen

– Siivooja saa kännykkäänsä tekstiviestin, kun Tiedepuiston kangaspyyheannostelija tarvitsee täydennystä. Jäteastioiden anturit voivat viestiä digitaalisesti tyhjennystarpeesta. Kiinteistön sähkönkulutuksesta ja jätekertymistä tuottuu dataa, joka on monelle ympäristösertifioidulle Tiedepuiston asiakkaalle välttämättömyys. Joensuun Tiedepuiston tilapalvelujen ja ympäristöasioiden kehityspäällikkö Hanne Huhmarsalo mainitsee muutamia esimerkkejä.

Viime vuonna Tiedepuistossa testattiin esimerkiksi sähköisiä liikkumavälineitä sähköpotkulaudoista sähköavusteisiin polkupyöriin. Testausmahdollisuus innosti monia, suosikkivälineitä eli sähköpotkulautoja hankittiin sittemmin yhteiskäyttöön.

– Uskomme siihen, että suomalaisilla yrityksillä on paljon sellaisia palvelu- ja tuoteinnovaatioita, joiden testaamiseen ja ratkaisujen toimivuuden todentamiseen tarvitaan hyvä pilotointiympäristö. Tiedepuisto tarjoaa pilotointiin sikälikin oivallisen foorumin, että tarvittaessa tukea on tarjolla myös yrityksen liiketoiminnan kehittämiseen, Huhmarsalo muistuttaa.

Green Science Park

Joensuun Tiedepuisto noudattaa Green Science Park -toimintamallia. Käytännössä tämä tarkoittaa kestävän kehityksen ja ympäristövastuun huomioimista Tiedepuiston toiminnoissa ja palveluissa. Kyse on konkreettisesta jatkuvan parantamisen toimintatavasta.

Jo nyt Tiedepuisto on omilla valinnoillaan hionut esimerkiksi energiatehokkuutta ja parantanut kierrätystä. Isossa kiinteistömassassa toteutetut toimenpiteet ovat tuoneet selkeitä säästöjä.

– Joensuun Tiedepuisto on monien mahdollisuuksien testausympäristö ratkaisuille, toimintatavoille ja uudelle ajattelulle. Kannustamme yrityksiä pienistä suuriin ajattelemaan avarasti ja ennakkoluulottomasti. Emme halua suitsia tai rajata ennakolta pois mitään sellaista, joka soveltuu ympäristövastuulliseen toimintatapaan tai jolla voidaan parantaa ihmisen hyvinvointia kestävän kehityksen kautta.

Vihreiden lasien läpi

Joensuu puuskuttaa vihreän kasvun ja biotalouden valtakunnallisena veturina. Kestävän kehityksen matkalta ei ole paluuta; kaikkia valintoja on tarkasteltava ympäristövastuullisesta näkökulmasta.

– Tavalla tai toisella hiilijalanjäljen pienentämisen vaade koskee meistä jokaista. Valinnat ovat usein päivittäisiä rutiineja kierrätyksestä jätteiden lajitteluun, energiatehokkuudesta liikkumisen ratkaisuihin ja digitalisaation hyödyntämiseen. Vihreä ajattelu on juurtunut arkeemme. Teemme monia asioita jo nyt hyvin, mutta haluamme tehdä vieläkin paremmin. Juuri tästä syystä tarvitsemme yrityskumppaneita, pilotointihankkeita, testausta ja mahdollisuuksia omaksua uutta.

Joensuun tiedepuisto

  • Joensuun kaupunkikonserniin kuuluva osakeyhtiö, perustettu vuonna 1990
  • Tarjoaa yrityksille kasvu- ja kansainvälistymispalveluita, yrityshautomopalveluita, vuokratiloja ja elintärkeitä verkostoja niin kotimaassa kuin maailmallakin
  • Länsikadulla toimii noin 120 yritystä
  • Ympäristövastuullinen toimija, jonka arki versoaa vihreästä ajattelusta
  • Tiedepuisto on kiinnostunut innovatiivisista ratkaisuista, jotka tuovat uusia kestävän kehityksen valinnanmahdollisuuksia
  • Kun vihreä kasvu kiinnostaa ja tuotteesi tai palvelusi on testausta vailla, ota rohkeasti yhteyttä: kehityspäällikkö Hanne Huhmarsalo, puh. 050 380 2382

www.tiedepuisto.fi/ymparisto