Joensuun kaupunki laatii täydennysrakentamisohjelmaa. Nyt haluamme kuulla alueen asukkaiden mielipiteitä Joensuun täydennysrakentamisesta.

Tämä oli rakennusliikkeille, rakennuttajille ja muille mahdollisille investoreille suunnattu chat-keskustelu. Kaupungin puolelta keskustelemassa olivat kaavoituspäällikkö Juha-Pekka Vartiainen, maankäytön suunnittelija Jukka Haltilahti ja kaupungininsinööri Ari Varonen. Lisäksi mukana olivat täydennysrakentamisohjelmaa konsulttityönä valmistelevasta Sweco Oy:sta kehitysjohtaja Kimmo Vähäjylkkä, johtava asiantuntija Patrick Hublin ja arkkitehti Kristiina Strömmer.

Keskustelu käytiin maanantaina 7.11. klo 14.00-14.45

Näin se keskustelu meni:

13.58.33 Juha-Pekka Vartiainen (Joensuun kaupunki): Joko jatketaan? Onko rakentajia ja investoreja linjoilla?

14.00.44 Juha-Pekka Vartiainen (Joensuun kaupunki): Joensuuta on täydennysrakennettu aika vilkkaasti ja tätä on tarkoitus jatkaa. Olemmeko oikeilla linjoilla?

14.05.42 Patrick Hublin (Sweco Oy): Kiinnostaako rakennusliikkeitä täydennysrakentaminen Joensuussa ?

14.07.45 Kristiina Strömmer (Sweco Oy): Kiinnostaisi tietää, mitkä alueet Joensuussa kiinnostavat täydennysrakentajia ja investoreja. Ainakin Pielisjoen rantavyöhykkeellä on taphtunut valtavasti ja tehty mukavan näköistä – ts. varmasti kaupaksi menevää, vilkasta kaupunkiympäristöä.

14.13.09 Juha-Pekka Vartiainen (Joensuun kaupunki): Voidaan puhua muistakin kuin rakennusliikkeiden näkökulmasta, jos keskustelua seuraa muita ihmisiä. Saa puhua siis laajemminkin, kunhan pysytään suurin piirtein täydennysrakentamisessa.

14.15.06 Kristiina Strömmer (Sweco Oy): Kyllä, mukaan vaan keskusteluun, kaikki jotka ovat linjoilla.

14.16.12 Kristiina Strömmer (Sweco Oy): Voitaisiin keskustella kiinnostavista alueista. Kaikkiin uusiin asuntoihin ei saada houkuttelevaa vesinäköalaa, mutta hyvää ympäristöä voi venyttää kauemmaskin rannasta, palveluiden ja korkealaatuisten kävelyn ja pyöräilyn reittien avulla. Rantareititkin näyttävät täydentyvän koko ajan.

14.23.28 Juha-Pekka Vartiainen (Joensuun kaupunki): http://www.uuttahelsinkia.fi/fi/taydennysrakentaminen/esimerkkikohteita

14.25.14 Ruutukaavan asukas: Kaavoittamisessa ja rakentamisessa on tärkeää vapaan kaupunkitilan säilyttäminen, siis alueet joilla asukkaat ja matkailijat saavat oleskella ja kehittää tekemistä ilman ostovaatimuksia ja kokemusta kielletyllä yksityisalueella olemisesta. En siis sano, että Joensuun suunnitelmista puuttuisi vapaa kaupunkitila, mutta mainitsen sen, koska se on tärkeä pitää mukana suunnitelmissa.

14.25.43 Juha-Pekka Vartiainen (Joensuun kaupunki): Hyvä huomoi.

14.27.30 Juha-Pekka Vartiainen (Joensuun kaupunki): Minulla taitaa olla näppäimistössä jotain vikaa …. siis Hyvä huomio!

14.28.26 Kristiina Strömmer (Sweco Oy): Niinpä, kaikki kaupunkielämä ei saisi olla maksullisissa tiloissa, suoraan jonkun kaupan reviirillä.

14.29.43 Kristiina Strömmer (Sweco Oy): Asiassa mietityttää myös täydennysrakentamisen eri vaikeusasteet. Kyselyn mukaan esimerkiksi rakennusten korottamista pidettiin yhtenä hyvänä tapana täydennysrakentaa. Tämä onnistunee hyvin vuokrataloissa, joissa on yksi isäntä. As Oy:t ovat vaikeampia – osakkailla pitää olla aika hyvä yksimielisyys. Tällaisen voi saavuttaa jossakin taloudellisessa kriisissä, putkiremontin yhteyde

14.32.38 Petri: Kun katsotaan Joensuunkaupungin ruutukaava aluetta, kaikki talot ovat kortteleissa katujen varsilla ja korteleiden sisäpuolet ovat tyhjänä ”tyhjän panttina”( ehkä lipputanko, nurmialue ja naapurin väliaita) voittaisiko näitä aluetta hyödyttää rakentamiseen?

14.34.58 Juha-Pekka Vartiainen (Joensuun kaupunki): Keskustan osayleiskaavan yhteydessä selviteltiin malleja – on niitä mietitty. Kohteitakin on toteutettu, esim. Koulukatu 20 sisäpiha. Mietinnässä PT-talon kaavan yhteydessä (www.joensuu.fi/niskaparkki-pt-talo-ja-ylioppilastalo).

14.37.17 Juha-Pekka Vartiainen (Joensuun kaupunki): On tehty tiiviimpiäkin asuinkortteleita – Myyssä on asuntoja yläkerroksissa, ulkopihat keskellä korttelia toisen kerroksen katon päällä.

14.38.35 Kristiina Strömmer (Sweco Oy): Sama pisti satunnaisen kävijänkin silmään. Lisäksi joutilaalta alueelta näyttävät ylisuuret parkkikentät. Onko mahdollista ottaa vaikka koulujen, kauppojen ja urheilualueiden pysäköintialueita paremmin vuorokäyttöön, ja lohkaista näistä hyviltä kohdilta aluetta rakentamiseen?

14.39.57 Kristiina Strömmer (Sweco Oy): Pitäisi jotenkin hoksauttaa taloyhtiöitäkin, että suunnittelisivat keskeiset remontit ja selvittäisivät täydennysrakentamisen vaihtoehtot samanaikaisesti. Selvitettävänä ensin olevan talon rakenteiden kantavuus, kaavan antamat puitteet ja kaavan toivottu jousto, paikan markkina-arvo – ts. meneekö alueelta uudet asunnot kaupaksi sellaiseen hintaan, että kannattaa rakentaa.

14.40.25 Anonyymi käyttäjä73: Ruutukaava-alueen kehittämisen kannalta olisi hyvä myös esitellä liikennesuunnitelmia kokonaisuutena sen iänikuisen ”yksityisautot vastaan ihmiset” -väännön sijaan. Siellä Tiedepuiston täyd.rak. keskustelussa joku suunnittelija hieman avasi suunnittelun linjoja ja periaatteita…

14.42.38 Ari Varonen (Joensuun kaupunki): Keskustan osayleiskaavan yhteydessä on tehty keskustan liikennesuunnitelma, joka löytyy netistä osoitteesta www.joensuu.fi/keskustan-osayleiskaava

14.45.03 Juha-Pekka Vartiainen (Joensuun kaupunki): Kiitokset tästä! Jatketaan klo 15 nuorten kanssa.

14.47.05 Petri: Sisäpiha rakentamiseen kaupungilta pitää tulla signaali taloyhtiöille, että he uskovat tähän mahdollisuuteen. Juuri talaisille alueilta saadaan kohtu hintaisia uusia tontteja. Vanhojen talojen ylöspäin rakentaminen on aika kallista ja joissain kohteissa jopa mahdotonta.