Nämä juhlat on suunnattu juuri sinulle. Joensuussa Suomi 100 -tapahtumat on rakennettu sillä ajatuksella, ettei kukaan jäisi juhlista pois. Niinpä luvassa on monenlaisia tapahtumia, jotta jokainen löytää mieleisensä. Suomea juhlitaan teemalla yhdessä. Tämä näkyy siinä, että tapahtumat ovat kaikille avoimia tai niitä järjestetään yhdessä eri toimijoiden kanssa. Joensuun kaupunki on varannut Suomi 100 -tapahtumiin noin 170 000 euroa.
Juhlinta alkoi virallisesti uudenvuoden ilotulituksesta. Jo sitä ennen avattu Hetkiä ennen itsenäisyyttä -näyttely johdatteli kaupunkilaiset juhlateemaan. Näyttely päättyy Pohjois-Karjalan museossa 19. maaliskuuta. Varsinainen juhlavuoden näyttely on Juuret pystymetässä, joka kertoo suomalaisesta puusta ja metsästä.

Liikkeellä yhdessä

Meijänretki-kuvakilpailu käynnistyy sosiaalisessa mediassa 4.2. Kilpailulla kannustetaan lähtemään retkelle. Retken voi tehdä muuallekin kuin luontoon. Lähde vaikkapa museoon tai konserttiin ja ota retkestä kuva. Kilpailussa arvotaan palkintoja. Kevään tärkeimpiin Suomi 100 -tapahtumiin kuuluu Suomen suurin disco, jossa jorataan 18. helmikuuta. Niin ikään helmikuussa asukkaat pääsevät yhdessä tekemään lumitaidetta Ystävyydenpuistoon.

Lukuisista lasten ja nuorten tapahtumista mainittakoon diskot sekä Metsä kutsuu kylään -konsertit, joita ei ole aiemmin esitetty Suomessa. Lisäksi lapset ja nuoret kiertävät esittämässä suomalaista musiikkia ikäihmisille ja päiväkotilapsille tammi–helmikuussa.

Joensuu Areenalla nautitaan näyttävästä konsertista 17. marraskuuta. Esiintyjän kanssa käydään parhaillaan neuvotteluja, joten nimi julkistetaan myöhemmin. Show ei ole pelkkä viihdekonsertti mutta ei myöskään kaupunginorkesterin perinteinen esiintyminen.

Juhlia voi myös liikkumalla. Suomi 100 näkyy muun muassa Suomen Luonnon päivien retkeilytapahtumissa ja Liikkujan viikolla. Joensuussa on juhlavuonna myös merkittäviä valtakunnallisia tapahtumia, kuten Yrittäjäpäivät ja Jukolan viesti.

Lähtölaskenta sataan alkaa Joen Yöstä.

Suomi 100 -juhlavuosi huipentuu viikkoon, joka alkaa Joensuu-päivästä. Viikon aikana on luvassa muun muassa kiertue maaseutualueille, Pohjois-Karjalan museon juhlakirjan julkistus ja Linnanjuhlien etkot kaikelle kansalle kirjastoissa 5. joulukuuta. Lisäksi pidetään itsenäisyyspäivän juhla Carelia-salissa.
Tule juhlimaan yhdessä!