Ilman suojatiellä liikkujia, suojatie on vain maalia asfaltissa.

Näin se menee, me asukkaat teemme suojatiestä turvallisen tai turvattoman. Ja, mitä suojatien turvallisuus tarkoittaa erilaisille liikkujille? Suojateillä kohtaavat niin kävelijät, pyöräilijät ja autoilijat. Suojatie on eri kulkutapojen sulatusuuni. Se nostaa tunteet pintaan ja siitä keskustellaan niin somessa kuin kävelykadun penkeilläkin.

Itä-Suomessa tehtiin usean eri toimijan yhteistyönä kaikille avoin suojatiekysely. Kyselyyn vastasi 303 joensuulaista, koko kyselyyn vastauksia tuli lähes 1400 kappaletta. Osana kyselyä vastaajat saivat käydä täppäämässä haastavia kohteita kartalle (http://apps.strafica.fi/karpalo/tulokset/suojatiekysely_itasuomi/).

Joensuun osalta täppätihentymät löytyvät keskustasta, Sirkkalan ja Suvantokadun kiertoliittymistä.

Vastaajista puolet liikkuu päivittäin joko kävellen tai pyörällä.

Vastaajista puolet liikkuu päivittäin joko kävellen tai pyörällä. Piirun verran alle puolet liikkuu henkilöautolla ja pieni osa vastaajista liikkui julkisella kulkuneuvolla tai mopolla.

Meillä kaikilla on varaa parempaan!

Kysely nosti esille paljon negatiivisia tunteita. Me kaikki olemme liikenteen kokemusasiantuntijoita. Se, millaisella fiiliksellä aamulla pomppaamme ylös, näkyy liikennekäyttäytymisessämme.  Jos ärsyttää, liikenteessäkin pipo kiristää. Jos ihastuttaa, liikennekin on ihan bueno.

Kyselyn mukaan kaikilla liikkujilla on parantamisen varaa, niin jalankulkijoilla, pyöräilijöillä kun autoilijoillakin. Huomiota herättävät autoilijoiden nopeudet suojateiden kohdilla, sekä pysähtymättä jättäminen suojatien eteen, vaikka viereisen kastan auto on pysähtynyt, jalankulkijoiden epämääräiset aikeet ja heijastimen unohtaminen sekä pyöräilijöiden valojen ja heijastimien uupuminen ja etuajo-oikeuden varomaton käyttäminen.

Linkki kyselyyn Ely-keskuksen sivulla

Pieni, positiivisuuden vire ei liikenteessä haittaa – otetaan kaikenlaiset liikkujat huomioon!