Työ toi Shiyuan Liun Kiinasta Pohjois-Karjalaan, mutta Joensuusta löytyi nopeasti paljon muutakin: yhteisö, luonto, rauhallinen arki ja tulevaisuuden koti koko perheelle.
Kiinalaistaustainen Shiyuan Liu työskentelee nykyään Nanocompin Kontiolahden toimipisteessä projektipäällikkönä. Hän on työskennellyt projektinhallinnan parissa yli kuuden vuoden ajan. Tähän sisältyy myös hänen viimeisin työkokemuksensa. Hän on työskennellyt Nanocompilla lähes kaksi vuotta, ottaen vähitellen enemmän vastuuta ajan myötä.
Nanocomp on Lehmossa toimiva teknologiayritys, joka valmistaa nanoteknologiaan perustuvia optisia instrumentteja. Liu päätyi mukaan, kun hänen omat arvonsa ja ammatilliset tavoitteensa löivät kättä yrityksen arvomaailman kanssa.
Joensuusta löytyi nopeasti paljon muutakin: yhteisö, luonto, rauhallinen arki ja tulevaisuuden koti koko perheelle
Tänä päivänä hän vastaa tavaroiden sujuvasta toimituksesta Aasian alueella.
– Tykkään työnkuvastani, koska se liittyy suoraan projektijohtamiseen – osa-alueeseen, jonka koen itselleni läheiseksi. Yritys toimii kansainvälisesti, ja meillä on paljon asiakkaita Aasiasta, esimerkiksi Kiinasta ja Taiwanista. Johto näki minussa potentiaalia erityisesti näitä markkinoita silmällä pitäen, Liu kertoo.
Nanocompin vahvuutena mies pitää sen yksinkertaista organisaatiomallia, jossa asioista voi keskustella suoraan myös johdon kanssa.
– Asioista ei tarvitse tehdä liian vaikeita – voi vain koputtaa oveen ja kertoa, mitä on mielessä.

Kielimuuri ei jäänyt esteeksi
Liu muutti Joensuuhun työn perässä, eikä alku ollut suinkaan mutkaton. Suomen kielen puute teki työyhteisöön solahtamisesta osin haastavaa, ja alussa oli pakko pärjätä englannilla. Sittemmin tilanne on muuttunut paremmaksi myös kielen osalta.
Paluuta Kiinaan ei kuitenkaan missään vaiheessa harkittu
Hänen perheensä saapui Suomeen viime heinäkuussa. Kiinaan palaamisen hankaluus ja koronan aiheuttama pitkäaikainen erossaolo saivat hänet pohtimaan uudelleen työn ja elämän merkitystä. Hän ymmärsi perheen tärkeyden ja tunsi tarpeen asua perheensä kanssa koronan jälkeen. Ennen sitä hän asui omillaan. Paluuta Kiinaan ei kuitenkaan missään vaiheessa harkittu.
– Jos olisimme matkustaneet Kiinaan, olisimme joutuneet kolmen viikon karanteeniin, ja se olisi tarkoittanut elämistä erillään perheestä, Liu muistelee.

Tasapaino löytyi Joensuusta
Liu on pohtinut paljon työn ja perhe-elämän tasapainoa, ja Joensuusta tuo tasapaino on löytynyt. Hän kuvailee kaupunkia rauhalliseksi ja sopivan kokoiseksi paikaksi, jossa koko perhe viihtyy. Paikalliset saavat Liulta kiitosta.
– Ihmiset ovat täällä todella ystävällisiä. Jos tarvitset apua esimerkiksi kaupassa, sitä tarjotaan pyytämättä.
Liu perheineen osallistuu esimerkiksi Joensuussa järjestettävään perhekouluun, joka on suunnattu maahan muuttaneille lapsiperheille
Myös kaupunki on tukenut sopeutumista. Liu perheineen osallistuu esimerkiksi Joensuussa järjestettävään perhekouluun, joka on suunnattu maahan muuttaneille lapsiperheille. Perhekoulussa järjestetään viikoittain yhteistä tekemistä, ja samanlaisista taustoista tulevat perheet voivat tutustua toisiinsa.
– Kaupungissa toimii myös kiinalainen yhteisö, johon ovat tervetulleita myös suomalaiset. Tämä toimii meille erittäin hyvin.
“Enemmän suomalainen kuin kiinalainen”
Joensuussa vapaa-ajan harrastuksiin on ollut helppo tarttua. Liu asuu uimahalli Vesikon lähellä ja käy uimassa lähes päivittäin. Talvella ohjelmassa ovat myös luistelu ja hiihto – etenkin lasten kanssa.
– Saunasta olen alkanut pitää ihan tosissani. Se lämpiää meillä melkein päivittäin, Liu naurahtaa.
Saunasta olen alkanut pitää ihan tosissani. Se lämpiää meillä melkein päivittäin.
– Vaimoni sanoo, että olen saunan takia nykyään enemmän suomalainen kuin kiinalainen.
Kesäisin perhe viettää aikaa luonnossa retkeillen. Mukaan otetaan usein piknik-eväät tai grilli.

Odottava tunnelma
Shiyuan Liu näkee tulevaisuuden valoisana. Nanocompin projektipäällikön tehtävä on osa käynnissä olevaa 3–5 vuoden suunnitelmaa, mikä tuo vakautta työelämään.
Yksityiselämässä tunnelma on yhtä kirjaimellisesti odottava, perheeseen on nimittäin tulossa lisäystä kesäkuussa.
– Loppuvuosi menee varmasti perheen parissa, Liu hymyilee.
Artikkeli on tuotettu osana Joensuun kaupungin innovaatiotoiminnan ekosysteemisopimuksen (EAKR) toimintoja, joita osarahoittavat Euroopan unioni sekä Joensuun kaupunki.