Rakas musiikin ystävä,

Kaunis, uudenlainen ja jännittävä syksy lähestyy, ja edessäsi on ensimmäinen uusi uutiskirjeemme, jonka avustuksella Joensuun kaupunginorkesteri haluaa napata Sinut entistä tiukemmin mukaan yhteiselle musiikilliselle matkallemme. Musiikki on toki yhdeltä kantilta tarkasteltuna päällekkäin ja peräkkäin aseteltujen äänten summa – mutta toisaalta tarinankerrontaa, ajatusten vaihtoa ja keskustelua. Aloittaessani ensimmäisen kauteni orkesterimme taiteellisena johtajana haluan korostaa puhetta musiikilla ja musiikista. Tämä uutiskirje on ilmenemismuoto sille puheelle.

Yhtä aikaa kanssani ovat aloittaneet myös kaksi taiteellista partneriamme, Minna Pensola sekä Iiro Rantala. Myös heidän ajatuksiaan pääset lukemaan syksyn kuluessa näistä uutiskirjeistä. Mietteitä musiikista ja muusta kuullaan tietysti myös Orkesterin ystävät ry:n järjestämissä Tuntia ennen konserttia -tilaisuuksissa, joissa kyseisen konsertin taiteilijat valottavat ohjelmistojen taustoja. Myös kaikille avoimia taiteilijatapaamisia konserttien yhteydessä on luvassa.

Uutena foorumina on tiistai-iltaisin järjestettävä Orkesteri omaksi -luentosarja Joensuun kirjastolla. Näissä tilaisuuksissa minä sekä taiteelliset partnerimme Minna ja Iiro sivuamme toki myös ajankohtaisten konserttiviikkojen ohjelmistoja, mutta pääsemme myös laajemmin pohdiskelemaan maailman menoa eri näkökulmista. Esimerkiksi itsenäisyyspäiväviikolla on aiheena Aleksis Kiven Nummisuutarit, joka löytyy Uuno Klamin säveltämänä tuon viikon konsertista. Mainitsin tämän nyt jo sen vuoksi, että aion pitää pienen lukupiirin Kiven näytelmäklassikosta kirjastolla – tartupa siis kirjaan, niin voimme joulukuussa yhdessä keskustella siitä! Seuraava kirjastosessio järjestetään tiistaina 8.10. klo 18 Joensuun pääkirjaston Musiikkiosastolla Vinttiklubilla. Aiheena on ’Kasvu’. Tervetuloa mukaan!

Konserttikautemme käynnistyi koko orkesterin voimin torstaina 26.8. Uuden ajan avajaisgaalalla, joka vähän rikkoi perinteisen konserttimuotin rajoja. Solisteina konsertissa olivat Minna ja Iiro, heitä kuultiin yhdessä ja erikseen, ja tyylienkin puolesta tarjolla oli perinteistä klassista ja kevyempää kamaa. Tämä yksittäinen konsertti heijasteli hyvin arvoja, joita itse pidän tärkeänä koko taiteenlajissa: se on monimuotoinen, herättää ajatuksia ja kutsuu kaikki mukaan – kuten itse asiassa koko kautemme pyrkii tekemään. Jokaiseen konserttiin on pyritty saamaan jotain yllättävää, mutta myös jotain tuttua ja turvallista.

Minulle konsertti on yhteisöllinen tapahtuma. Kyse on aina esiintyjien ja yleisön välisestä vuorovaikutuksesta – silloinkin, kun sanatonta viestintää ei ole lainkaan. On mahtavaa mennä konserttiin yhdessä ystävien kanssa, ja pohdiskella teosten merkityksiä ja niiden herättämiä tunteita. Asuessani Wienissä kävin parhaimmillaan kuudessa konsertissa viikossa, jolloin en aina onnistunut saamaan kaveria mukaan – mutta pääsinpä vaihtamaan ajatuksia myös täysin tuntemattomien kanssa. Jokaisen oma kokemus ja mielipide on tässä lajissa arvokas, eikä konsertista nauttimiseen ole yhtä oikeata tapaa. Myös yksin tunnelmointi on täydellisen sallittua.

Uusi aika Joensuussa alkaa nyt, ja odotan riemulla kaikkia sanallisia ja sanattomia keskusteluja Sinun sekä muiden musiikin ystävien kanssa!

Sydämellisin terveisin,
Eero

Joensuun kaupungiorkesterin uutiskirje

Uutiskirjeen tilaajana saat noin kuusi kertaa vuodessa tietoa kaupunginorkesterin ohjelmistosta ja kuulet uusimmat kuulumiset.

Tilaa uutiskirje