Joensuussa avattiin Suomen ensimmäinen pyöräkatu elokuussa. Pyöräkatu on kolmen korttelin mittainen osuus Kauppakadulla Rauhankadulta Yläsatamakadulle ja hyvä esimerkki siitä, miten kaikki liikkujat mahtuvat samalle kadulle.

Jokapäiväisessä käytössä pyöräkadun idea on ymmärretty hyvin. Pyöräilijät ovat siirtyneet pyöräkadulle, pois jalkakäytävältä, ja liikkuminen autojen kanssa on turvallista ja sujuvaa. Myös pysäköintiratkaisu on toiminut pyöräilijöiden huomioidessa peruuttavat autot. Samalla jalankulkijat ovat saaneet lisää viihtyisä tilaa.

Pyöräilyverkosto laajenee edelleen

Pyöräkatu on osa Joensuun pyöräilyn ja jalankulun kehittämissuunnitelmaa, joka on tehty aina vuoteen 2030 saakka. Suunnitelmaa toteutetaan pala palalta ja Joensuun pyöräilyverkosto paranee jo lähiaikoina muuallakin kaupungissa.

Lokakuun puolessa välissä valmistuvat jalankulku- ja polkupyörätiet Pielisjoen varressa Sirkkalan sillan ja Siihtalan ABC:n välillä sekä toinen pätkä Rauhankadulta Nurmeksentielle. Näin pyöräilijät pääsevät jatkossa polkemaan sujuvasti Siihtalan ABC:ltä torille asti.

Myös Suomen ensimmäinen pyöräkatu saa jatkoa kesällä 2018, kun sitä jatketaan Niskakatuun asti. Joensuun esimerkki on herättänyt muutkin kaupungit harkitsemaan vastaavaa kokeilua.