Näin syksyllä ovat kysymykset haravointijätteiden ja risujen oikeaoppisesta hävittämisestä ajankohtaisia. Puutarhajätteet on paras käsitellä omalla tontilla lehtikompostissa. Risut voi hakettaa kompostiin seosaineeksi tai hyödyntää kateaineena pensaiden juurella.

Mikäli näin ei voi tehdä, saa puutarhajätteet viedä Kontiosuon jätekeskukseen. Puhas Oy:n Kotitalouksien puutarhajätepassilla joka kolmas kuorma on ilmainen. Kontiosuolla risut ja haravointijätteet käsitellään eri tavoin. Risut ja oksat haketetaan ja haravointijätteet kompostoidaan. Tästä syystä risut ja haravointijätteet kannattaa pitää erillään.

Puutarhajätteitä ei saa viedä puistoihin, metsiin eikä naapurin maalle.

Metsässä puutarhajätteet peittävät sen luontaisen aluskasvillisuuden. Pahimmillaan puutarhasta metsiin viedyt jätteet voivat levittää haitallisia vieraslajeja, kuten jättiputkea tai jättipalsamia. Ylipäänsä metsässä liikkuminen on miellyttävää, kun orapihlaja-aidan piikit eivät lävistä kengänpohjia tai risukasa estä kulkua polulla. Puutarhakasvit ovat myös hanakoita leviämään, jolloin ne syrjäyttävät alueen luontaisen kasvillisuuden nopeasti.

Kertauksena vielä: laita lehdet, neulaset, nurmikon ja kasvien osat puutarhakompostiin. Vie risut hakkeeksi ja kompostiin seosaineeksi tai pensaiden juurelle katteeksi. Mikäli tämä ei ole mahdollista, vie risut ja haravointijätteet Kontiosuon jätekeskukseen. Puutarhajätteiden paikka ei ole naapurin pihalla, puistoalueella, metsässä eikä eläimen pesäkolon suulla.

Lehdet tulisi kerätä myös kaduilta. Lehtien poisto on osa katujen puhtaanapitoa, joka kuuluu kunnossa- ja puhtaanapitolain mukaan kadun vieressä olevan tontin omistajan tai vuokralaisen velvoitteisiin. Kaupunki huolehtii kaupungin julkisten kiinteistöjen ja yleisten alueiden puhtaanapidosta.

Lue lisää puutarhajätteiden kompostoinnista

Puhaksen kompostointiopas