Hilma ja Onni. Kyllä, kuulostaa tutulta.
Jaakko Teppo lauloi näistä kahdesta, mutta ei tarkoittanut Joensuun museoita.

Taidemuseo nimesi itsensä Onniksi muutama vuosi sitten. Nyt oman nimensä muutti Pohjois-Karjalan museo, joka tunnetaan jatkossa myös nimellä Hilma. Taidemuseon Onni nimi tulee Onni Okkosesta, jonka antiikin taiteen kokoelma on museossa nähtävillä. Pohjois-Karjalan museo haluaa puolestaan tuoda Hilma-nimellä esille omaa olemustaan ja korostaa museon persoonallisuutta.

– Elämänpuun lailla juureva ja suurisydäminen Hilma kurkottelee menneisyydestä kohti tulevaisuutta ja liikkuu luontevasti eri aikakausilla, amanuenssi Iiris Heino muotoilee.
Hilma-nimi tuo Jaakko Tepon biisin lisäksi mieleen monenlaista, mutta museolaisille Hilma on erityisesti maakuntamme kiteytymä.

– Lupsakka, nauravainen, vieraanvarainen ja mutkaton emäntä, jonka elämässä on sopivasti riemua, kohtuullisessa määrin surua, on työntouhua ja välillä pääsee vaihtamaan vappaallekin, Heino kuvailee.

Hilman virallisena tulee edelleen säilymään Pohjois-Karjalan museo.

Samaan aikaan uuden nimen kanssa museo ottaa käyttöön uuden logon. Uuden Hilma-logon on suunnitellut Karelia-ammattikorkeakoulusta syksyllä 2015 valmistunut nuoren polven graafinen suunnittelija Tuula Korkalainen.

Pohjois-Karjalan museo Hilma

joensuu.fi/pohjoiskarjalanmuseo