Geopolitiikan muutoksen kiihdyttämänä maakuntamme saavutettavuus ja logistinen asema on huonompi kuin vuosikausiin. Henkilömatkustuksen matka-aika Joensuun ja Helsingin välillä on pidentynyt ja pitkämatkaista maantieliikennettä välittävään maantieverkkoon ei ole tullut Pohjois-Karjalassa ensimmäistäkään merkittävää parannusta.
Kuljettavalle teollisuudelle aiemmin tärkeän Saimaan kanavan kauppamerenkulun liikenne on lakannut ja teollisuus on joutunut etsimään korvaavat logistiikkaketjut. Tavaraliikenne radoilla on kasvanut ja välityskyky on täysimääräisesti käytössä, koska kohtaamispaikkoja on liian vähän.
Maantieverkkoon ei ole tullut Pohjois-Karjalassa ensimmäistäkään merkittävää parannusta
Tuoreessa muistissa on myös Syrjäsalmen sillan tilanne, jonka alkuperäinen ratkaisuyritys uhkasi katkaista Karjalan radan liikenteen kokonaan. Lisäksi Fingridin pääsiirtoverkoissa Pohjois-Karjala lienee Suomen ainut maakunta, joka on pelkästään 110 kV:n johdon varassa. Vahvempi 220 ja 400 kV:n verkko ei meille asti yllä.
Tilanne vaikeuttaa suuresti kilpailukykyä ison mittakaavan sähköä tuottavista tai kuluttavista investoinneista.
Tarpeeksi hankalan nykytilanteen lisäksi viimeisen viikon aikana yritettiin mattoa vetää alta Joensuun minipalvelutason lentoyhteyksiltäkin. Kiitos laajassa yhteystyössä tehdyn maakunnallisen ja ylimaakunnallisen vaikuttamisen sekä demokraattisen päätöksenteon, tämä on kuitenkin nyt onnistuneesti torjuttu.
Seuraavaksi on saatava linjaukset sähkön pääsiirtoverkon vahvistamiseksi Pohjois-Karjalassa.
Liikenneministeri on ilmoittanut, että hallitus keskittyy turvaamaan kaikkien lentoasemien tulevaisuuden ja kehittää verkostoa koko Suomessa. Tämä on erinomainen linjaus.
Nyt on työrauha keskittyä muihin kotimaakuntamme ja Joensuun elinvoimaa parantaviin hankkeisiin. Seuraavaksi on saatava linjaukset sähkön pääsiirtoverkon vahvistamiseksi Pohjois-Karjalassa.