Yhdellä halauksella Kemal Achourbekov, 52, haluaisi kiittää yleisöä paikalle saapumisesta.

Yleisöllä on suuri vaikutus inspiraation syttymiseen.

– Yritän soittaa siten, että kuulija todella kuuntelisi, eikä hänelle tulisi ajatusta, että kotona on tomaatti loppunut, pitäisi käydä kaupassa.

Hän on tullut tutuksi ravintola Jokelan pianistina. Jokelasta alkoi juuri maahan muuttaneelle pianistille Suomeen tutustuminen. Samalla tuli opittua suomen kieli. Achourbekov soittaa pianoa töiden lisäksi paljon vapaa-ajallaan. Jokelan jälkeen on muodostunut joka keskiviikkoinen soittohetki ravintola Sointulaan.

Achourbekov sanoo joskus huomaavansa, että nyt on tullut soitettua liikaa.

– Nuorena soitin väsymättä. Nyt on vähitellen tullut kaipausta, että voisin lauantai-iltana käydä vain saunassa ja katsoa jalkapalloa, Achourbekov naurahtaa.

Hän työskentelee Joensuun konservatoriossa päätoimisena tuntiopettajana. Muiden projektien lisäksi on omia konsertteja. Suurimmaksi osaksi hän harjoittelee konservatoriolla, kotona kuuluu musiikkia etenkin silloin kun on vieraita. Perheessä myös molemmat tyttäret ovat musikaalisesti lahjakkaita. He osallistuvat yhteisiin musiikkihetkiin.

13. lokakuuta edessä on uusi kokemus. Kemal Achourbekov ja Jaroslava Kotorova soittavat nelikätisesti Joensuun Carelia-salissa. Solistien täytyy sovittaa tulkintansa yhteen. Soittamisesta mielenkiintoisen tekee se, että kädet ovat usein ristikkäin – tilaa ei paljon.

– On erikoistapaus, että joku on vieressä. Onneksi se joku on oma vaimo, Achourbekov virnistää.