Joensuun kaupungin liikuntapalveluissa on ollut tänä vuonna käynnissä Rajaton luonto -hanke. Sen aikana on pureuduttu luontoliikunnan yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoisuuteen. Keskeinen selvitettävä kysymys oli, onko kaupungissa luontokohteita, jotka ovat kaikkien käytettävissä.

Luontokohteiden esteettömyyttä selvitettiin asiakasraadin kanssa. Raati koottiin vapaaehtoisista joensuulaisista, jotka tarvitsevat erityistukea liikkumiseen. Heidän tehtävänään oli antaa käyttäjäkokemuksia luontokohteista.

Osallistujia yhdisti paitsi kiinnostus luonnossa liikkumiseen, myös halu olla vaikuttamassa Joensuun luontoliikuntaolosuhteisiin. Asiakasraadissa oli viisi aktiivista osallistujaa.

Raati testasi viisi kohdetta

Asiakasraati ja kaupungin edustajat kiersivät yhdessä viisi eri luontoliikuntakohdetta:

  • Ilosaaren uusittu uimaranta ja saaren ympäri rakennettu esteetön reitti
  • Pamilonkosken esteetön alue
  • Utran saaret
  • Tuupovaarassa Vekaruksen esteetön alue
  • Öllölän uimaranta.

Kohteet ja yhdenvertainen luontoliikunta kirvoittivat paljon kommentteja. Hyvinä ja toimivina rakenteina koettiin esimerkiksi Pamilonkosken esteetön katselutasanne ja Öllölän uimarannan esteetön kota.

Karttoja uusittu ja reittejä merkitty

Kehitysehdotuksista osa oli paikkakohtaisia, kuten reitin pohjan kunnostus tai käsitukien rakentaminen. Yleisesti raati painotti ennakkoviestinnän tärkeyttä ja parempia opasteita.

Jo hankkeen aikana on päästy toteuttamaan osa raadin ideoista. Esimerkiksi esteettömien luontokohteiden karttoja on päivitetty ja esteettömiä reittejä on merkitty maastoon. Vuoden vaihteessa on tulossa parannusta myös viestintään: kaupungin verkkosivu-uudistuksen yhteydessä julkaistaan Esteittä luontoon -verkkosivu.

Rajaton luonto -hanke on Itä-Suomen aluehallintoviraston osarahoittama hanke. Hanke on käynnissä tämän vuoden loppuun asti.