Uusi lukuvuosi on täydessä vauhdissa ja se näkyy myös kaupungin katukuvassa. Kaiken kaikkiaan Joensuussa on yli 20 000 opiskelijaa, ja kaupungissa on myös sen kokoon suhteutettuna eniten opiskelijoita Suomessa.

Joensuun suurimpiin oppilaitoksiin kuuluvat Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampus, Karelia-ammattikorkeakoulu sekä Riveria.

Joensuusta tekee nuorekkaan kaupungin myös se, että täällä noin joka kolmas kaupungin asukkaista on alle 25-vuotiaita.Tänä syksynä Joensuuhun on siirtynyt myös hieman päälle 700 opiskelijaa Itä-Suomen yliopiston Savonlinnan kampukselta kampussiirron myötä.

Kaiken kaikkiaan Joensuussa on yli 20 000 opiskelijaa

Joensuuhun monipuolista opiskelijalähtöistä osaamista

Opiskelijat tuovat kaupunkiin monenlaista osaamista. Tämä näkyy esimerkiksi kaupungin urheiluseuroissa sekä urheilijoiden että ohjaajien osalta. Myös kulttuuripuolella opiskelijat rikastuttavat kaupunkia esimerkiksi musiikki- ja teatterialalla.

Savonlinnasta saapuvat taito- ja taideaineita opiskelevat opettajaopiskelijat tuovat kaupunkiin osaamista esimerkiksi kädentaitoja vaativille aloille ja taideaineisiin.

– Kaupungin puolelta tiedostetaan myös se, minkälaista osaamista opiskelijat tuovat kaupunkiin. Tämä pyritään myös huomioimaan kaupungin toiminnassa, toteaa Joensuun hyvinvointipalveluiden kehittämisjohtaja Jani Kaasinen.

Asuntotilanne hyvällä mallilla

Joensuun poikkeukselliset opiskelijamäärät näkyvät myös katukuvassa ja esimerkiksi rakentamisessa.

Joensuun Elliltä valmistuu tänä syksynä kolme eri kerrostalorakennusta, kaksi Niskakadulle ja yksi Itärantaan. Niskakadun isompaan kerrostaloon tulee 85 yksiötä, kun pienemmässä on 40 yksiötä. Itärannan kerrostalossa on 92 yksiötä.

Lisäksi syksyllä 2019 valmistuu Penttilänrannan puukerrostalo, jossa tulee olemaan 117 asuntoa.

Myös Opiskelijankadulle valmistuu vuoden päästä uusi kerrostalo, johon tulee 214 asuntoa. Yleisesti ottaen asuntotilanne on opiskelijoiden kannalta kaupungissa hyvä.

– Opiskelijoiden hätämajoituksen tarve ei ollut tänä syksynä juurikaan suurempi mitä aiempina vuosina, ja rakentamisen tavoite on vastannut tarpeeseen varsin hyvin, kertoo Kaasinen.

Joensuu vaikuttaa opiskelijakaupunkina monipuoliselta

Itä-Suomen yliopiston kampussiirron myötä Savonlinnasta Joensuuhun siirtyneet kotitaloustiedettä opiskelevat Iida-Maria Heinonen (pääkuvassa vasemmalla) ja Oona Ritola ovat olleet tyytyväisiä Joensuuhun opiskelijakaupunkina.

– Joensuu vaikuttaa opiskelijakaupunkina monipuoliselta. Tuntuu että täällä on paljon tapahtumia ja aktiviteetteja opiskelijoille, jokaiselle on tarjolla jotakin, toteaa Heinonen.

– Yhteisöllisyyden kannalta oli mukavaa, että saatiin Joensuuhun myös tuttuja opettajia Savonlinnan kampukselta, jatkaa Ritola.

Harjoittelupaikkojen lisääminen työn alla

Myös korkeakouluopiskelijoiden harjoittelupaikkojen tarjonnan lisääminen on pohdinnan alla tulevina vuosina. Tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle opiskelijalle laadukkaita harjoittelupaikkoja lyhyiden välimatkojen päästä.

Harjoittelupaikkojen lisääminen on otettu työn alle jo ennen Savonlinnan kampuksen opiskelijoiden siirtymistä Joensuuhun.

– Kaupungin tavoitteena on tarjota opiskelijoille sellaiset puitteet, että he tuntevat olonsa tervetulleeksi kaupunkiin. Kaupungin näkökulmasta on myös hyvin tärkeää tarjota opiskelijalle hyvät oltavat kokonaisuutena, muun muassa tapahtumien, harrastusten ja muun tekemisen kautta, jatkaa Jani Kaasinen.