Olin itse 14-vuotias, kun ensimmäisen kerran päätin asettua ehdolle nuorisovaltuuston vaaleihin. Muistan elävästi jännittyneet ajatukseni silloisena syksynä, kun olin kirjoittamassa nimeäni paperiin tiedostamatta, että edessäni olisi kahden vuoden pituisen vaalikauden sijasta kuusi tapahtumarikasta vuotta.

Edessäni olisi kuusi tapahtumarikasta vuotta

En osannut aavistaakaan, että kyseisellä päätökselläni saisin elämääni niin rikkaita kokemuksia, niin värikkäitä tunteita ja niin paljon ihmisiä, joita ilman mikään näistä ei olisi ollut mahdollista.

Kyseinen päätös avasi oven vaikuttamisen maailmaan, joka tuo edelleen paljon erilaisia mahdollisuuksia elämääni.

Koen, että nuorena on hyvin tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin, missä jokainen otetaan iloiten vastaan ja missä jokaista myös kuullaan. Juurikin nuvassa minulla oli mahdollisuus saada jokainen ajatukseni ja ideani kuuluviin. Yksi parhaista tunteista silloin oli saada niihin kannustusta ja toisaalta kuulla myös uusia ja rakentavia näkökulmia.

Näin kuuden vuoden jälkeen huomaan, kuinka olen kehittynyt nuorena vaikuttajana ja ennen kaikkea kasvanut ihmisenä. Nuorisovaltuustolla on ollut korvaamattoman suuri vaikutus elämääni. Se on nyt osa minua.

Nuorisovaltuustossa vaikutetaan asioihin yhdessä, mutta jokainen päättää itse millä tavalla haluaa vaikuttaa kaupungin asioihin ja kuinka aktiivisesti olla toiminnassa mukana.

Nuorisovaltuusto on toimittanut jo kaksi lehteä

Nuva tarjoaa paljon erilaisia mahdollisuuksia uuden oppimiselle. Itse kiinnostuin ensin tapahtumien järjestämisestä ja myöhemmin erityisesti lehden toimittamisesta. Nuorisovaltuusto on toimittanut jo kaksi lehteä, joista ensimmäinen käsittelee nuorten kokemuksia avioerosta ja toinen nuorten mielenterveysongelmia. Kyseiset projektit useiden muiden joukossa pitivät sisällään tärkeää valistustyötä ja paljon mielenkiintoisia tapaamisia.

Lisäksi olemme järjestäneet paljon erilaisia tapahtumia ja koulutuksia, joista parhaiten mieleeni jäivät Jns On the Street, Rakkauspäivä sekä PippuPIIP. Jns On the Street on tapahtumistamme suurin ja työläin, mutta se on vuosi toisensa jälkeen ollut mitä palkitsevin ja viihdyttävin kokemus. Rakkauspäivän ideana oli puolestaan pienentää kynnystä hyvän mielen jakamiseen tuntemattomille ihmisille. Kyseinen tempaus oli menestys ja saimme positiivisuudellamme paljon hymyileviä kasvoja aikaiseksi. PikkuPIIP:stä mainitsen gaalan, joka haastoi minua kaikista projekteistamme eniten, sillä vastasin itse sen järjestämisestä, ohjelman suunnittelemisesta ja muista käytännön asioista.

Nuva on myös hauskaa yhdessäoloa, vierailuja sekä ystäviä ja kontakteja

Nuorisovaltuusto ei ole pelkästään työryhmissä työskentelyä – se on myös yhtä lailla hauskaa yhdessäoloa, erilaisia vierailuja sekä uusien ystävien ja kontaktien luomista. Esimerkiksi itselleni aukeni mahdollisuus liittyä Barentsin Alueelliseen Nuorisoneuvostoon, jonka tehtävänä on vahvistaa Barentsin alueen (Suomi, Ruotsi, Norja ja Venäjä) maiden välistä yhteistyötä, sekä kannustaa nuoria olemaan aktiivisia vaikuttajia. Nuorisovaltuuston kautta on siis hyvin mahdollista luoda tällaisia yhteyksiä ja halutessaan syventyä enemmän vaikuttamiseen.

Vielä ehdit ehdolle vaaleihin

Joensuun nuorisovaltuusto koostuu 40 jäsenestä, joista 20 on niin sanottuja varsinaisia jäseniä ja toiset 20 varajäseniä. Jokaisella jäsenellä on mahdollisuus vaikuttaa ja työskennellä työryhmissä. Nuorisovaltuuston tärkein tehtävä on olla nuorten äänenä kaupungin päätöksenteossa. Päätöksiä tehdään kokouksissa kerran kuussa, jolloin käydään läpi tärkeimpiä asioita ja laaditaan suunnitelma koko kuukauden toiminnasta. Varsinainen työskentely tapahtuu työryhmissä, jotka kokoontuvat tarpeen mukaan useimpinakin päivinä viikossa.

Nuorisovaltuustovaalit järjestetään kahden vuoden välein ja näin se meidänkin kautemme, joka on samaan aikaan myös viimeiseni, on lähestymässä loppuaan. En voisi enempää suositella tilaisuuteen tarttumista, mikäli sinulla on siihen pientäkään kiinnostusta.

Vaaleihin voi asettua ehdolle kaikki 2000–2005 vuonna syntyneet nuoret. Ehdokasasettelu vaatii myös sen, että on ollut kaupungin kirjoilla 1.9.2018 lähtien. Vielä ehdit täytellä hakemuslomakkeen ja toimittaa sen koulun kansliaan, nuorisotalolle tai postitse osoitteeseen: Joensuun nuorisopalvelut, Kauppakatu 18-20 4krs, 80100 Joensuu.

Lisätietoja ja hakemuksen löydät linkistä: www.joensuu.fi/nuorisovaltuustovaalit.


Nuorisovaltuutettu
Maria-Katariina Antonov
Joensuun Nuorisovaltuusto

 

vaalibanneri