Esineet ja valokuvat muodostavat kulttuurihistoriallisten museoiden perustan. Museokokoelmat ovat keskiössä näyttely- ja yleisötoimintaa järjestettäessä. Lähes sata vuotiaan Pohjois-Karjalan museon ensimmäiset esineet on kerätty kesällä 1914. Karjalaisen osakunnan ylioppilaiden järjestämä keruu Pohjois-Karjalan alueella tuotti yli 800 esineen kokoelman. Vuosikymmenten saatossa Pohjois-Karjalan museon kokoelmat ovat täydentyneet merkittävästi. Vuonna 2015 maakuntamuseon kokoelmiin kuului yli 24 000 esinettä ja 177 000 kuvaa.

Nykyään museohenkilökunta ei enää kierrä kylillä keräämässä esineitä museoon, vaan kokoelmat karttuvat pääosin lahjoituksin. Museoon toimittavat aineistoa sekä yksityiset kansalaiset että erilaiset yhteisöt.

Onko sinulla komeroissa tai vintillä esineitä tai valokuvia, jotka haluat säilyttää tuleville sukupolville?

Ennen kuvien ja esineiden toimitusta museoon on hyvä huomioida tallennustoiminnan valintaperusteet.

Pohjois-Karjalan museon tallennusvastuualueina ovat oma maakunta sekä Laatokan Karjala. Museokokoelmiin otettavan aineiston tulee olla peräisin näiltä alueita. Aineistosta täytyy lisäksi olla hyvät taustatiedot. Tiedottomista esineistä ja valokuvista ei ole hyötyä museon julkaisutoiminnassa. Mikäli museokokoelmiin on entuudestaan tallennettu samaa esinettä useita kappaleita, ei vastaavaa aineistoa pääsääntöisesti huolita museoon johtuen säilytystilojen rajallisuudesta. Lahjoitettavan aineiston tulee olla niin hyväkuntoista ja näytteillepanokelvollista, että sen säilyttäminen ja esillepano ovat mahdollisia. Helposti tuhoutuvaa materiaalia ei vastaanoteta museoon.  Museo ei niin ikään voi ottaa vastaan lahjana aineistoa, ellei sen omistusoikeuden pätevyydestä ole täyttä varmuutta.

Mikäli säilyttämäsi vanhat esineet ja valokuvat etsivät uutta kotia, kannattaa tiedustella Pohjois-Karjalan museosta, onko ne mahdollista liittää museokokoelmaan.

Kuvassa Pohjois-Karjalan museon saama viimeisin lahjoitus, joka sisältää esineitä ja valokuvia Suojeluskuntien aluepäällikkönä eri puolilla Pohjois-Karjalaa toimineesta kapteeni evp. Otto Pitkäsestä.