Tapahtumassa hieno mahdollisuus tukea sotiemme veteraaneja.

Veteraanipäivän pääjuhlana Pohjois-Karjassa kuullaan Muistojen metsä -hyväntekeväisyyskonsertti sotiemme veteraaneille. Tapahtuma järjestetään lauantaina 28.4. kello 15 Carelia-salissa, ja tapahtumaan on vapaa pääsy.

Konsertin juontaa Helena Hulmi, ja siinä esiintyvät muun muassa pianisti Janne Mertanen, bassobaritoni Hannu Forsberg, Joensuun naiskuoro, Joensuun mieslaulajien seniorit, Joensuun alakoulujen juhlakuoro ja Savo-Karjalan maanpuolustussoittokunta.

Konsertti on osa ENO-verkkokoulun tuki ry:n ja Mika Vanhasen vetämää Muistojen metsä -kampanjaa. Siinä jokaisen elossa olevan alueemme sotiemme veteraanin kunniaksi istutetaan taimi toukokuussa Kontiolahdella.

Konsertin suunnittelu lähti liikkeelle viime vuoden lokakuussa, kun Pohjois-Karjalan yrittäjät istuttivat veteraanipiirin kanssa muistokuusia Tulevaisuuden kuusi -kampanjaa varten. Konsertin yksi keskeisistä tavoitteista on muistaa sotiemme veteraaneja ja osoittaa heille kunnioitusta.

Tapahtumaa on tehty talkoohengessä

Kaupungin ja vapaaehtoissektorin välinen yhteistyö tapahtuman tiimoilta on näkynyt monella eri tavoin konserttijärjestelyissä. Tapahtumaa on aina tilajärjestelyistä asti tehty vahvasti talkoohengellä, ja yhteistyökumppaneiden merkitys on ollut suuri.

Yhteistyökumppanit, mukaan lukien Joensuun kaupunki, saavat kiitosta tapahtuman järjestelyissä mukana olevilta Vanhaselta ja Mutalan koulun luokanopettaja Mari Hämäläiseltä. Hämäläinen opettaa Mutalan koululla myös musiikkia.

– Tällaisella asevelihengellä tätä on tehty ja pitkälti talkootyöllä, jolloin meidän yhteystyökumppanit ovat olleet äärettömän tärkeitä, toteaa Hämäläinen.

Muistojen metsä -konsertti on saanut matkan varrella mukaan Pohjois-Karjalan sotaveteraanipiirin ja kansalaisjuhlatoimikunnan. Tapahtuman järjestelyissä on ollut kyse vapaaehtoistyöstä, ja valmistelut on haluttu tehdä mahdollisimman huolellisesti. Sillä tavalla esimerkiksi oppilaiden kynnys osallistua tapahtumaan on ollut matalampi. Tapahtumassa on myös haluttu panostaa paikallisuuteen.

– Jos ajatellaan esiintyjiä, niin heillä on kaikilla pohjoiskarjalaiset juuret, kertoo Mika Vanhanen.

Mutalan koulun oppilaat innolla mukana

Mutalan koulun 4. luokalta mukana tapahtumassa on seitsemän oppilasta, jotka ovat harjoitelleet suurkuoroa varten. Oppilaat pääsivät mukaan konserttiin koulun musiikintuntien kautta helmikuun alkupuolella, jonka jälkeen harjoituksia on pidetty kerran viikossa. Mukana harjoituksissa on ollut esimerkiksi marssilauluja. Yhteensä Muistojen metsä -konsertissa on mukana 12 alakoulua Pohjois-Karjalan alueelta.

Lasten mielestä valmistautuminen konserttia varten on ollut mukavaa, hommaa tehdään laulamisen ja yhdessä tekemisen ilosta.

– Olen tykännyt pienestä asti laulaa ja esiintyä, niin oli tosi hienoa että pääsin tällaiseen konserttiin mukaan, sanoo Milma Kristersson.

– On tosi ihanaa, että me päästään laulamaan sotiemme veteraaneille, koska he ovat tärkeitä ja Suomi ei olisi itsenäinen ilman heitä, toteaa Elli Myller.

Lapsikuoron jäsenille musiikki on tärkeä osa arkielämää.

Esimerkiksi Teemu Pennalan kotona kuunnellaan paljon musiikkia, kun taas Nuutti Kerkkäinen on harrastaa soittamista myös itse.

– Soitan kotona selloa ja jonkin verran pianoa, kertoo Kerkkäinen.

Hyvä mahdollisuus vahvistaa yhteisöllisyyttä

Mika Vanhanen ja Mari Hämäläinen näkevät, että tapahtumassa on kaupunkilaisten näkökulmasta kyse yhteisestä vastuusta. Tapahtumassa on heidän mielestään hieno mahdollisuus yhdistää ja aktivoida eri-ikäisiä kaupunkilaisia, kun kaikilla on vapaa pääsy konserttiin. Tarkoituksena on kantaa vastuuta ja pitää huolta veteraaneistamme, joita on koko Pohjois-Karjalassa jäljellä enää noin 500 henkeä.

Konsertissa on myös mahdollista auttaa konkreettisesti sotiemme veteraaneja, sillä veteraanikeräykseen osallistuminen on konsertissa mahdollista. Tuotot menevät lyhentämättömänä muun muassa veteraanien kuntoutukseen ja kotiapuun.

Vanhasen mielestä konsertissa on esillä tärkeä ja ajankohtainen sanoma.

– Sotaveteraanien joukko pienenee nopeasti, nämä ovat ihan viimeisiä hetkiä muistaa ja tuoda jotain konkreettista heille. Esimerkiksi Joensuun alueella meillä on jäljellä noin 150 sotiemme veteraania.

Muistojen metsä -konsertti lauantaina 28.4. Carelia-salissa klo 15

Tapahtuma Facebookissa

Sotilaskotisisaret järjestävät juhlakahvituksen Carelia-salin aulassa alkaen klo 14.