Pakko se on nyt uskoa. Kun on omin silmin nähnyt, että asfalttia alkaa kuoriutua. Tori ympäristöineen uudistuu – lopultakin. Tätä on odotettu pitkään.

Loppukesästä vuonna 2000 puikkelehdin kävelykadun työmaan läpi työpaikkahaastatteluun kohti Koskikatu 1:ssä sijainnutta Teknistä virastoa. Vanha kotikaupunki oli alkanut pestä kasvojaan. Kaupunkikeskustan suuri uudistus oli hyvässä vauhdissa aloittaessani virkauraani kaupungilla. Tuntui hienolta päästä mukaan tekemisen meininkiin.

Kävelykatu valmistui, nostureita nousi ympärille, Torinhelmi, Iso Myy, Carlsonin tavaratalo, Vaakunan laajennus, Cumulus, Centrumin uudistus. Kävelykatu toi elämää kaupungin ytimeen. Kaupunkilaiset saivat Taitokorttelista hienon olohuoneen, kun tekniikan virastot väistyivät kaupungin laidalle. Yksi muutos johti seuraavaan, mutta jotain jäi vielä puuttumaan.

Nyt noustaan seuraavalle tasolle kaupungin kehittämisessä. Torin tuhkimotarina muuttuu todeksi. Halkeillut asfaltti kuoritaan pois. Toripysäköintilaitoksen päälle rakennetaan uusi ja aikaa kestävä graniittipintainen kauppatori. Kelpaa kuntalaisten kokoontua ja kahvia nautiskella. Enää ei töksähdä kulkijan jalka sähköjohtovirityksiin, kun torikauppiaat saavat virtansa uudistetusta sähköjärjestelmästä. Bussista toiseen pääsee helposti – ei tarvitse koko korttelia kiertää pysäkkiä etsimässä. Polkupyörä odottaa piirakoiden ostajaa turvallisesti uuteen telineeseen lukittuna – ihan siinä kaksisuuntaisen pyörätien vieressä. Torilavaa ja sen esityksiä kelpaa esitellä kauempaakin tulleelle serkulle.

Mielipiteitä ja näkemyksiä kehittämisestä ja rakentamisesta riittää ja puhetta piisaa. Hyvä niin – joensuulaiset ovat kiinnostuneita kaupungistaan. Epäiltiin sitä aikanaan kävelykadun rakentamistakin.

Muutosten ketju jatkuu torilta joen toiselle puolelle. Joki siirtyy keskelle kaupunkia, kunhan asemanseudun kehittäminen pääsee vauhtiin. Hyvällä alulla ollaan jo Ilosaaren kohdalla. Vanhaa korjataan ja rakenteita uudistetaan. Kaikkea ei kuitenkaan voi korjata. Huomisen hyvä maisema varmistetaan istuttamalla uusia puita vanhojen tilalle.

Uudistunutta Joensuuta kannattaa odottaa, uudistukset tehdään ihan meitä kaikkia varten.

Seuraavaksi voi sitten ryhtyä odottamaan asemanseudun ensimmäistä kaivinkonetta ja nosturia. Tekemisen meininki Joensuussa jatkukoon edelleen.

Anu Näätänen
tekninen johtaja
050 550 5490
anu.naatanen@jns.fi

Uudistunutta Joensuuta kannattaa odottaa, uudistukset tehdään ihan meitä kaikkia varten.