Joensuun kaupunki omistaa noin 8 700 hehtaaria metsää. Metsäomaisuuden hoitaminen on tärkeä tehtävä ja hoidon linjaukset päivitetään vuoden 2018 aikana. Sinäkin voit osallistua metsänomistajana.

Metsänhoidon linjauksen päivityksen jälkeen kaupungilla on uudistetut toimintaperiaatteet siitä, miten kaupungin omistamia lähi-, virkistys-, suojelu- ja talousmetsiä hoidetaan.

Joensuun kaupunki on yksi Suomen suurimmista kuntametsänomistajista. Kaupungin metsistä noin 5 000 hehtaaria on talousmetsää, 1 157 ulkoilu- ja virkistysmetsiä, 730 asuinalueiden lähimetsiä ja 510 hehtaaria suojelumetsiä.

Metsät ovat merkittävä tulonlähde kaupungille ja tätä kautta kuntalaisille

Metsiä hakataan vuosittain noin 28 000 m³, mikä on puolet metsien vuotuisesta kasvusta. Tuloja tästä saadaan vuosittain noin 900 000–1 miljoonaa euroa. Kulujen jälkeen kaupungin kassaan jää noin 300 000. Metsät ovat merkittävä tulonlähde kaupungille ja tätä kautta kuntalaisille.

Metsien virkistysarvo kaupunkilaisille on vielä mittaamatta. Joensuulaisiin metsiin on tehty kuntopolkuja, ulkoilureittejä ja latuja useita satoja kilometrejä. Uudessa linjauksessa halutaan nostaa vapaa-aikaan liittyvä toiminta entistä suurempaan rooliin.

Kaupunkilaiset voivat osallistua

Kaupunkilaiset voivat osallistua linjauksen uusimiseen verkkokyselynä ja haastatteluissa tänä keväänä. Verkkokysely on avoinna 18.4.–9.5.

Vastaa kyselyyn.

Kyselyn voi täyttää myös Joensuun kaupungin palvelupisteillä.

Metsänhoidon linjauksen avoin työpaja pidetään tiistaina 22.5. kello 17.30–20 Joensuun kaupunginkirjaston Muikku-salissa (Koskikatu 25).

Päivitystyöhön osallistuvat lisäksi muun muassa Suomen Luonnonsuojeluliitto ja Luonnonvarakeskus.

Kaupunginhallituksen käsittely syksyllä

Valmis linjaus on aikataulutettu kaupunginhallituksen käsittelyyn loppusyksyn aikana. Ensimmäinen metsänhoidon linjaus on ollut voimassa pian kymmenen vuotta ja sen toteutumista on seurattu vuosittain toimintakertomuksissa.

Tutustu tämän hetkiseen linjaukseen www.joensuu.fi/metsanhoidon-linjaus ja kaupungin metsien ulkoilu- ja retkeilyalueisiin www.joensuu.fi/ulkoilujaretkeily.