Rantakylän oma poika, nelikymppinen Rane on opiskellut aikanaan ammattitutkinnon, mutta päätynyt erinäisten sattumusten takia työttömäksi. Nyt Rane on saanut ratkaistua pari  muuttujaa ja tahtoo oikean työpaikan. Tulevaisuudessa siintää haave omasta yrityksestä, jonka perustamiseksi Rane epäilee tarvitsevansa byrokratiataikurin apua.  Karhunmäkeläistynyt Kaisa taas on ollut lasten kanssa kotona viisi vuotta. Työpaikkaa johon palata ei ole. Nykyinen vaipparalli ei enää anna eväitä lastentarhanopettajan hommiin. Kaisa on valmis panostamaan uuteen uraan, mutta käsillä olevien vaihtoehtojen viidakon ja perhe-elämän yhdistäminen tuntuu tuskastuttavalta.

Kevään eduskuntavaalikierroksella Rane piipahti ostarilla jututtamassa kansanedustajaehdokkaita. Mieliin jäivät monien kahvintarjoajien lupaukset helpommasta töihin pääsystä. Kaisa puolestaan muistaa vastanneensa pari vuotta sitten kyselyyn, jossa kartoitettiin Joensuun kaupungin tärkeintä tehtävää. Työllisyyden ja elinvoiman edistäminen, valitsi Kaisa tuolloin pohtiessaan omaan tilannettaan.

Rane ja Kaisa aprikoivat, mistä saisi uutta vauhtia etenemiseensä kohti työelämää. Viranomaisten sähköiset asiointipalvelut tai harvakseltaan toteutuvat tapaamiset eivät ole toistaiseksi ratkaisseet jo ennestään mutkikkaita tilanteita.

Onneksi Rane ja Kaisa asuvat Joensuussa, jossa työllisyyden edistäminen ei ole jäänyt virkamiesten tai poliitikkojen päiväuniksi! Kaupungin työllisyystoimijat ovat laittaneet hynttyitä yhteen perustamalla matalan kynnyksen palvelupiste Luotsin, joka tarjoaa tukea ja palveluita kaikille työelämään suuntaaville joensuulaisille. Uutena palveluna Luotsissa työskentelee liuta duuniagentteja, jotka sparraavat työnhakijoita kohti sopivia työ- ja opiskelupaikkoja. Luotsi ja alle 30-vuotiaille suunnattu Ohjaamo palvelevat kaupunkilaisia kauppakeskus Centrumissa, Kauppakatu 29. Syksyn aikana Luotsin ja Ohjaamon palveluita jalkautetaan myös keskustan ulkopuolelle.

Maanantaina 19.8. Rane ja Kaisa aikovat mennä Luotsin ja Ohjaamon avajaisiin. Mukana on kuulemma myös työministeri Timo Harakka. Myös Sinä olet tervetullut!

Onneksi Rane ja Kaisa asuvat Joensuussa