Joensuussa panostetaan ilmastoyhteistyöhön läpi toimialojen. Joensuun kaupungin Ilmastotori-hanke on kehittänyt kolmevuotisen taipaleensa aikana useita ilmastomausteella höystettyjä yhteistyömalleja yrityksille ja yhteisöille. Tavoitteena on kehittää kaupungistamme ilmastoystävällisempi kannustamalla uuden kokeilemiseen. Ilmastotyön ei tarvitse olla totista puuhaa, vaan sen tekemisestä on lupa nauttia!

Ilmastokumppaniksi Joensuun kanssa

Innostus ilmastotyöhön näkyy Joensuun seudun toimijoissa. Joensuun kaupunki kehittää yhteistyössä yritysten ja yhteisöjen kanssa ilmastokumppanuusverkostoa, joka kannustaa konkreettisiin ilmastotekoihin ja sparraa seudun toimijoita ilmastotyöhön. Yritykset ja yhteisöt näyttävät mallia monipuolisilla ilmastoteoilla ja asettamalla päästövähennystavoitteita. Ympäristövastuu nähdään myös yhä selkeämpänä kilpailuetuna, sillä ilmastotavoitteet tuovat mukanaan uusia bisnesmahdollisuuksia.

Ilmastokumppanina yritys saa ilmastotyölleen vertaistukea ja näkyvyyttä. Ilmastokumppanit osallistuvat verkoston kehittämiseen esimerkiksi vuosittaisissa verkostotapaamisissa. On järjestetty kestävän tuotekehittämisen teemaklinikka, jossa opittiin uutta tuotteiden materiaalitehokkuudesta ja hiilikädenjäljestä. Ilmastotori-hanke luotsaa ilmastokumppanuusverkostoa vuoden 2017 loppuun saakka. Hankkeen jälkeen verkostoa kehitetään osana Joensuun kaupungin toimintaa.

Kuinka aloittaa ilmastotyö?

Uutta kehittäessä on hyvä haukata juuri omaan toimintaan sopiva pala kerrallaan. Ilmastotyötään aloittavalle pienyritykselle tärkeää voi olla riittävän matala kynnys uuden toiminnan käynnistämiseen, ja toisaalta uutta aloittaessa on tärkeää päästä nopeasti vauhtiin ja nähdä kädenjälki. Joensuun seudun ilmastokumppanuusverkosto on konseptina yksinkertainen, mutta toiminta on kasvavan jäsenmäärän ansiosta koko ajan näkyvämpää.

Ilmastokumppaniksi liitytään allekirjoittamalla ilmastositoumus, johon yritys tai yhteisö kirjaa vapaavalintaisia ilmastotavoitteita. Tavoitteiden tulee olla konkreettisia ja nykytilaa parantavia. Ilmastositoumukset julkaistaan rohkaisevina esimerkkeinä muille toimijoille. Marraskuuhun 2017 mennessä Joensuun seudun ilmastokumppaneihin on liittynyt 26 yritystä ja yhteisöä. Viimeisimpänä mukaan liittyivät Itä-Suomen yliopiston ylioppilaskunta ja Joen Loka Ky.

Valitse itse ilmastotekosi

Suosittuja tavoitteita ilmastositoumuksissa ovat esimerkiksi LED-valaistuksen lisääminen, jätteiden lajittelun tehostaminen ja energiatehokkaat laitehankinnat. Noin puolet ilmastokumppaneista on sitoutunut myös erilaisiin liikkumisen ympäristötekoihin, kuten työmatkaliikuntaan, yksityisautoilun vähentämiseen ja kuljetusten tehostamiseen.

Ilmastotori-hankkeessa on kehitetty yritysyhteistyötä monenlaisten kokeilujen voimalla. Suosittuja ovat olleet esimerkiksi ilmastovastuuhankkeet, joilla lisätään ilmastotietoisuutta yhteistyössä yritysten ja yhteisöjen kanssa. Ilmastovastuuhankkeet ovat vuosittaisia, ja niillä edistetään Joensuun kaupungin ilmasto-ohjelman tavoitteita. Teemoiksi valikoituivat maakunnalliset tapahtumabussikuljetukset, syötävän puiston perustaminen sekä kaupunkikosteikon kunnostaminen. Monensorttiset teemat kertovatkin jotakin ilmastonmuutoksen torjumisesta: vaihtoehtoja tekemiseen on monta monituista, ja jokaiselle löytyy tapa vaikuttaa. Mikä on sinun ilmastomausteesi?

Joensuun kaupungin Ilmastotori-hanke päättyy vuoden 2017 lopussa. Hankkeen aikaansaannokset on kerätty tuoreeltaan julkaistuun Kannustavan ilmastotyön taskukirjaan. Tutustu taskukirjaan: joensuu.fi/ilmastotori

Kiinnostuitko ilmastokumppanuudesta? Lue lisää: joensuu.fi/ilmastokumppanuus