Pohjois-Karjalan museon pysyvä näyttely sijaitsee Carelicumin toisessa kerroksessa. Museon kokoelmiin liitettiin II maailmansodan jälkeen Sortavalan museosta evakuoidut esineet, joten näyttely käsittelee Karjalan aluetta laajemmin kuin nykyisen Pohjois-Karjalan näkökulmasta. Näyttely etenee osin teemoittain ja osin kronologisesti.

Matkalla Karjalassa -näyttely alkaa aikajanasta, jossa kerrotaan maakuntamme kannalta merkittävistä historiallista tapahtumista. Tästä näyttely etenee levottoman rajaseudun elämästä ihmisten tavallisen arjen esittelyyn koruttomien mutta kauniiden esineiden kautta. Henkistä puolta kuvaavat muun muassa runonlaulumultimedia ja alueen molemmista kirkkokunnista kertova näyttelyhuone.

1900-luvun sodat ovat saaneet oman huoneen, samoin Karjalan evakoiden kohtalot. Näyttelyn päättää katsaus Joensuun kehitykseen sekä Sortavalan kaupungin historiakatsaus hienoine pienoismalleineen.

Koululaisryhmä tutustumassa aikajanaan.

Koululaisryhmä tutustumassa aikajanaan. Kuva: Heikki Sikanen

Pysyväkin näyttely elää

Suurin osa näyttelyn esineistä on museon omista kokoelmista. Tosin jonkun verran näyttelyaineistoa on saatu lainaksi ulkopuolelta. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan prikaatin komea lippu on lainassa Sotamuseosta ja Murtovaaran pihapiirin pienoismallin on Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö antanut meille pitkäaikaissäilytykseen.

Tässä asussaan näyttely on ollut vuoden 2011 alkupuolelta, joskin tarkkaavainen kävijä huomaa, että pieniä muutoksia tapahtuu aika ajoin. Osa muutoksista johtuu esineturvallisuudesta. Puoli vuotta sitten vanhat karjalaiset käsipyyhkeet, käspaikat, vaihdettiin toisiin, sillä vanhojen tekstiilien täytyy antaa välillä levätä. Suurempi syy muutoksiin on kuitenkin se, että haluamme tuoda esille uusia esineitä ja asioita. Pari vuotta sitten Carelicumin kattoon kiinnitettiin ylisoutajan vene, ja viime kesänä Joensuu-näyttelysaliin ilmestyi Pielisjoen siltoja, kanavia ja vanhoja tuotantolaitoksia esittelevä infotaulu. Helppoahan ei ole sovitella jo valmiiseen näyttelyyn uusia vitriinejä tai tulosteita, mutta siitä huolimatta pysyvä näyttely uudistuu ja muuttuu pikkuhiljaa.

Lokakuun aikana perusnäyttelyyn on tulossa Enon palvelupisteeltä saatu Kaltimon pahvitehtaan pienoismalli infotauluineen.

 

Matkalla Karjalassa -näyttelyssä kerrotaan myös Karjalan vallasväestä. Kuvan takit ovat Alahovin -nimisen kartanon peruja. Kuva: Stefan de Batselier

 

 

Pohjois-Karjalan museo Hilma
Carelicum, Koskikatu 5, 80100 Joensuu
Avoinna: ma–pe 10–17, la–su 10–15
Pääsymaksu: 3/5 €
www.pohjoiskarjalanmuseo.fi