Kuopiolaisella Pauno Pohjolaisella (s.1949) on takanaan 35 vuoden taiteilijataival. Hän nousi yleisön tietoisuuteen 1980-luvun vaihteessa räjähtävillä, vastavirtaan kulkevilla teoksillaan Helsingin Taidehallin Nuorten näyttelyissä. Vuosien varrella hän on saanut toteutettavakseen lukuisia julkisia teoksia ympäri Suomea. Mandoliinimiehen matka -näyttelyssä on teoksia 1990-luvulta aivan uusimpiin. Teoskokonaisuus poikkeaa Didrichsenillä vuonna 2015 esillä olleesta valikoimasta.

Pohjolainen opiskeli taidemaalari Anita Snellmanin johdolla Suomen Taideakatemian koulussa 1970-luvulla. Värien käytön rohkeus ja ilmaisullinen vapaus on varmasti saanut tukea siltä suunnalta alkuvaiheessa. Realistiset työläiskuvaukset aatteellisessa hengessä eivät luontuneet Pohjolaisen ilmaisuksi ajan hengen mukaan. Toisaalta 80-luvulla Suomen taiteessa elettiin vahvasti kansainvälistymisen aikaa. Se näkyi myös Pauno Pohjolaisen alkuvuosien tuotannossa.

Suorakaiteen muotoinen maalauspohja ei sopinut Pohjolaisen käsialaan, vaan hän alkoi rakentaa monimuotoisia pohjia lisäten niihin veistoksellisia elementtejä. Suvun perintönä saatu käsillä tekemisen taito alkoi näkyä entistä enemmän hänen teoksissaan. Eri puulajit saivat luontevan muotonsa hänen käsissään yhdistyen hartsiin, värimassoihin ja lyöntimetalliin. Teokset liikkuivat maalauksen ja veistoksen välimaastossa säilyttäen kuitenkin perinteiselle maalaustaiteelle ominaisen elementin – etupuolensa eikä niin kuin veistotaiteessa, että niitä voidaan tarkastella ympäriinsä.

Alkukauden voimakas ekspressiivinen ilmaisu on vuosien myötä muuttunut pehmeämmäksi ja henkevämmäksi. Pinnan herkkä tekstuuri leikkii valolla, joka etäännyttää katsojan materiaalista kohti henkisyyttä. Uskonnollinen aiheisto onkin kulkenut Pohjolaisen tuotannossa keskeisenä teemana kautta vuosien. Pauno Pohjolainen on saanut Suomen Taideyhdistyksen Dukaattipalkinnon 1983, Ars Fennica -palkinnon 1997 ja Pro Finlandia -mitalin 2005.

Pauno Pohjolaisen taidetta 1990-luvulta aivan uusimpiin teoksiin Joensuun taidemuseo Onnissa 3.11.2016–22.1.2017.
www.joensuuntaidemuseo.fi