
Kotouttamispäällikkö on kuin sillanrakentaja
Tavoitteena on yhteistyöllä saada maahanmuuttajille mahdollisimman sujuvat palvelut.
Joensuun kaupungin kotouttamispäällikön tehtävänä on johtaa, kehittää, koordinoida ja valvoa maahanmuuttajapalveluita sekä tehdä sidosryhmäyhteistyötä.
Nyt kotouttamispäällikkönä työskentelevä Mervi Kuiri, 47, siirtyi yritysmaailmasta kaupungin uuteen virkaan viime vuoden kesäkuussa. Tehtävä on määräaikainen vuoden 2018 loppuun. Kuiri haki paikkaa, koska huomasi pystyvänsä hyödyntämään siinä osaamistaan. Hän on työskennellyt hyvinvointialan yritys Merikratos Oy:ssä, vastaanottokeskuksessa, järjestöissä ja julkisella sektorilla.
– Minulla on halu tehdä maakunnan hyväksi työtä johtamisen ja kehittämisen näkökulmasta.
Monet tahot työskentelevät kotouttamisen eteen Joensuussa – tarkoituksena on yhteistyöllä saada maahanmuuttajille mahdollisimman sujuvat palvelut. Kotouttamispäällikkö tekee yhteistyötä kaupungin omien eri palveluiden lisäksi muun muassa ELY-keskuksen, järjestöjen, yliopiston, yritysten, Siun soten ja TE-keskuksen kanssa.
– Olen varmaan sellainen sidosliima, Kuiri naurahtaa.
Kotouttamispäällikön työ on kirjaimellisesti kotouttamista. Työ alkaa sitten kun henkilö on saanut oleskeluluvan. Kotouttamispäällikkö Mervi Kuiri näkee maahanmuuttajat merkittävänä voimavarana. Joensuuhun saadaan uutta osaamista, kun ihmisiä muuttaa kaupunkiin opiskelun, työn tai perheen vuoksi.
Tilastokeskuksen tietojen mukaan Joensuussa oli 2000 ulkomaalaista vuonna 2015. Tästä ryhmästä venäläisiä oli 45 prosenttia. Maahanmuuttajapalveluissa tehdään työtä kaikkien maahanmuuttajien hyväksi, ja vain pieni osa työstä liittyy suoraan pakolaisiin. Tällä hetkellä on esimerkiksi käynnissä Siltoja rakentamassa -hanke, jossa kehitetään pakolaisten kotoutumisen alkuvaiheen palveluita.
Mervi Kuirilla on jatkuva halu hakea uusia toimintatapoja.
– Käyn mielelläni keskustelua innovatiivisista ratkaisuista maahanmuuttajapalveluihin liittyen.