Kevään saapuessa ja lumien alkaessa sulaa tulee väistämättä mieleen luontoretket. Yhteiset hetket luonnossa synnyttävät muistoja: monille meistä luontoretki tuo mieleen lapsuuden retket perheen kanssa. Erityisesti eväshetket luonnossa ovat lapselle unohtumaton kokemus.

Luonnon on monissa tutkimuksissa todettu parantavan niin fyysistä kuin psyykkistäkin terveyttä. Kuitenkin parasta mitä luonto voi perheelle antaa on aikaa yhdessä olemiselle.

Parhaimmillaan luontoretki tarjoaa perheelle yhteisen seikkailun.

Myös epäonnistuneesta luontoretkestä voi tulla perheen yhteinen vitsi, joka hitsaa perheenjäseniä yhteen.

Aito yhdessäolo on tärkeää lapselle. Luontoon lähtiessä on helppo jättää kotiin piippaavat puhelimet, tabletit, kannettavat tietokoneet ja muut elektroniset laitteet, jotka häiritsevät keskittymistä. Luontoretken varjolla on hyvä hetki ottaa aikaa itselle ja perheelleen. Luonto elvyttää, luonto piristää ja luonto liikuttaa koko perhettä.

Kerro meille, miten teidän perheenne liikkuu

Luontoretkiä on monenlaisia. Retki voi yhtä hyvin suunnata Ala-Koitajoen erämaamaastoon vapaapäivänä kuin arki-iltana takapihalle. Retki ja retkeily muotoutuvat retkeilijöiden mukaan. Myös retkelle lähtemisen vaikuttimet vaihtelevat. Siksi haluammekin kerätä teiltä tietoa perheenne ulkoilusta ja retkeilystä.

Olemme avanneet kyselyn, johon toivoisimme teiltä vastauksia koskien perheenne ulkoilutottumuksia ja toivomuksia. Vastaamalla pääset vaikuttamaan luontoliikuntakohteiden parempaan hyödynnettävyyteen ja kehittämiseen. Kysely on käynnissä osoitteessa joensuu.fi/luontoliikuntakysely.

Kysely on osa laajempaa luonto liikuttaa kuntalaista -hanketta, jota toteutetaan liikuntapalveluissa tämän vuoden aikana. Vastausaikaa on 13.4. asti.

Muutama vinkki perheen retkelle

Tässä muutama helppo vinkki, joilla luontoliikuntaan voi saada uutta innostusta.

Ensimmäiseksi, ota mukaan retkieväät, lyhyellekin retkelle. Lapsille, ja toki myös aikuisille, retken kruunaa ulkona syödyt eväät. Miten se sama kuppi kahvia voi maistuakaan niin paljon paremmalta ulkoilmassa kuin kotona.

Toiseksi, pakkaa mukaan kamera. Kameran kanssa kuvatessa tulee kiinnitettyä huomiota yksityiskohtiin. Parhaimmassa tapauksessa luontokuvaamisesta löytää perheelleen uuden yhteisen harrastuksen.

Viimeiseksi, kerätkää ulkoa keppejä, kiviä, lehtiä, kukkia – mitä vain luonnosta löytyy vuodenaikojen mukaan ja kootkaa niistä kotona tauluja tai taideteoksia. Aika menee kuin siivillä pieniä aarteita etsiessä.

Hyviä seikkailuja luonnon parissa!

Vastaa luontoliikuntakyselyyn
Vastausaikaa 13.4. asti

joensuu.fi/luontoliikuntakysely