Kävimme seitsemän vuotta sitten heti vuoden alussa lomamatkalla Latvian pääkaupungissa Riiassa. Meidät yllätti kaupunkiin iskenyt lumisade. Lunta tuli nopeasti paljon ja se teki oleskelun kaupungissa hankalaksi. Sähköt kyllä toimivat, mutta kaupungin aurauskalusto oli vähäinen ja liikkuminen oli meille turisteille vielä hankalampaa kuin paikalliselle väestölle.

Nyt teimme uuden vierailun Riikaan joulun ja uuden vuoden välillä.  Saimme nauttia aivan eri tavalla Riian historiallisesta keskustasta, joulutoreista ja upeasti valaistusta kaupungista. Mutta nyt Pohjois-Karjalan säätila olikin se seurattava asia.

Tyttäremme lähti tapaninpäivänä lomailemaan mökillemme Tuupovaaraan, Korpijärven rannalle. Varmistimme ennen lähtöä, että tiet on aurattu ja perille pääsee. Kaikki meni hyvin, kunnes sähköt katkesivat keskiviikkona 27.12. klo 14.23. Seuraava sähköyhtiön tekstiviesti tuli sitten 30.12. klo 17.44, jossa kerrottiin, että vika on korjattu. Katkon kestoaika oli siten runsaat kolme vuorokautta.

Katkon kestoaika oli siten runsaat kolme vuorokautta.

Pystyin hyvin seuraamaan tilanteen kehitystä erityisesti Pohjois-Karjalan Sähkö Oy:n erinomaisten tilannekarttojen kautta. Havaitsin, että olemme paremmin perillä yleistilanteesta kuin tyttäremme Korpijärven pimeydessä. Ymmärsin, että sähköyhtiö ja pelastuslaitos tekevät kaikkensa ja viestittävät tilanteesta kiitettävästi. Mökissämme on onneksi leivinuuni, joten lämpö tai ruoanlaitto ei ole ongelma. Juomavettäkin on varattuna ja jääkaapin tavarat voi siirtää ulkoilmaan. Taskulamppujakin löytyy.

Toisena katkopäivänä katosivat puhelinyhteydet, emmekä enää saaneet sinne yhteyttä. Huolemme luonnollisesti kasvoi. Nuoret saivat mökillämme kokea elämysloman, vaikka eivät ehkä sellaista mitä suunnittelivat. Me iäkkäämmät pärjäämme usein kokemuksemme avulla. Nuorten on kokemus itse hankittava ja tilanne jäi varmasti mieleen.

Lopulta sain viestin, että lomalaiset ovat päässeet lähtemään Korpijärveltä raivattuaan ensin tieltä pari kaatunutta puuta, Öllölässä näkyi valoa ja puhelin alkoi toimia.

Kaupunki huolehtii arjen turvallisuuden suunnittelusta yhdessä muiden viranomaisten ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa. Sääolosuhteiden ääri-ilmiöiden lisääntyminen on havaittu ja eri tilanteisiin on varauduttu. Joulun jälkeinen tilanne opetti kuitenkin sen, että omaehtoinen varautuminen on välttämätöntä ja naapuriavun merkitys suuri. Viranomaisapu ei aina ehdi nopeasti joka paikkaan.

Ja minun pitää hankkia mökille pattereilla toimiva radio!

Jari Horttanainen
kansliapäällikkö
puh. 040 037 9932
[email protected]

Omaehtoinen varautuminen on välttämätöntä