Lähiliikunta on sitä, kun laittaa lenkkarit jalkaan ja suuntaa kadun päästä alkavalle kevyen liikenteen väylälle. Lähiliikunta on sitä, kun menee kavereiden kanssa potkimaan palloa koulun kentälle. Lähiliikunta on sitä, kun samoilee lähimetsässä kuuntelemassa lintujen laulua tai riekkuu pää alaspäin leikkikentän kiipeilytelineessä. Lähiliikunta on moninaista – yhteistä on se, että lähiliikuntaa voi harrastaa lähellä kotia.

Joensuussa lähiliikuntaan panostetaan: meillä on kattava kevyen liikenteen verkosto, latuverkostoa pitkin pääsee hieman pidemmille lenkeille ja koulujen pihoihin rakennetaan monipuolisia lähiliikuntapaikkoja. Aina kun rakennetaan asuinalueita, muistetaan tehdä lapsille leikkipaikkoja ja jättää tilaa virkistäville lähimetsille.

Lähellä liikkuminen on viisas valinta myös kulutuksen näkökulmasta. Olipa sitten kysymys ajasta, rahasta tai ympäristöstä. Lähellä liikkuessa ei tarvitse varata aikaa paikasta toiseen siirtymiseen. Lähiliikunta ei maksa muuta kuin vaivan, josta vieläpä saa hyvän olon. Lähiliikunta on ympäristöystävällinen valinta, kun auto voi jäädä liikkumisen ajaksi talliin.

Tulevaisuudessa lähiliikunta voisi olla myös ohjattua toimintaa: kylläpä helpottaisi, kun lapsen yleisurheilukoulu olisi omalla asuinalueella. Vanhemmat välttyisivät kuskaamisen tuskalta, eikä lapsenkaan tarvitsisi viettää iltaansa autossa. Tähän tarvitaan liikuntajärjestöjä tai muita asukkaiden hyvinvoinnista kiinnostuneita tahoja. Miltä kuulostaisi vaikkapa perheliikuntatuokio tiistaisin kello 18–19 asuinalueesi leikkipuistossa? Ei lainkaan hullummalta, ainakaan minun korvaani.

Joensuussa liikuntapaikat suunnitellaan liikuntapaikkatyöryhmässä. Edustajia on liikuntapalvelujen lisäksi tilakeskuksesta ja kaupunkirakenneyksiköstä. Tilakeskus rakentaa sisäliikuntatiloja, kaupunkirakenneyksikkö vastaa kenttien ja lähiliikuntapaikkojen toteutuksesta. Liikuntapalvelujen roolina on ylläpitää yhteisesti toteutettuja liikuntapaikkoja. Liikuntapaikkatyöryhmä ja päättäjät hyödyntävät säännöllisesti käyttäjien asiantuntemusta liikuntapaikkojen suunnittelussa.

Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry on heittänyt kunnille Lähiliikuntaloikka-haasteen Suomi100-juhlavuoden kunniaksi: tavoitteena on 100 uutta lähiliikuntapaikkaa valtakunnallisesti vuonna 2017. Tämä otetaan Joensuussa ilomielin vastaan – annetaanpa kuntalaisille mahdollisuus omaan lähiliikuntaloikkaan: haastamme jokaisen liikkumaan lähiliikuntapaikoilla 100 kertaa ensi vuoden aikana!

Sari Jormanainen
liikuntasuunnittelija
Puh. 050 354 3385
sari.jormanainen@jns.fi

 Lähiliikunta ei maksa muuta kuin vaivan, josta vieläpä saa hyvän olon.