Pohjois-Karjalan Muisti ry:n hanke Muistin tähden pyrkii kohti muistiystävällistä ympäristöä ja kaupunkia. Tavoitteena on herätellä ihmisiä pohtimaan muistiin ja aivoterveelliseen elämään liittyviä asioita.

Yhtenä osana hankkeessa kootaan tarinoita kuunneltavaksi. Tarinoita elämästä muistipulmien ja muistisairauksien kanssa, selviytymisestä, suoriutumisesta ja työelämässä jatkamisesta sairauden kanssa. Tarinoiden lisäksi tarjolla on paljon aiheeseen liittyvää tietoa. Milloin pitäisi hakeutua muistihoitajan puheille? Mitä teen, jos muistisairas läheiseni katoaa?

Jotta tieto ja tarinat olisivat helposti löydettävissä ja kuunneltavissa, perustettiin Pohjois-Karjalan Muisti ry:n verkkosivuille Muistiradio. Sieltä löytyy jo mm. kaupunginjohtaja Kari Karjalaisen haastattelu, jossa pohditaan muistiystävällistä ympäristöä.

– Toivon, että kaiken tämän tiedon ja ihmisten kertomien kokemusten kuulemisen kautta pysähtyisimme miettimään, millainen kotikaupunkimme on muistin kuormittumisen kannalta? Millainen se on heidän kannaltaan, jotka yrittävät selviytyä arjesta muistisairauden kanssa? Osaammeko kohdata ja auttaa heitä, jotka tarvitsevat apua vaikkapa kauppareissulla ollessaan, kysyy hankkeen vetäjä Sarah Laukkanen.

Muistin ja aivoterveyden vaaliminen on kaikkien asia, ei vain ikäihmisten juttu. Muistipulmia ja unohtelua kokevat nuoretkin.

– Moni kertoo, kuinka kaikki asiat täytyy laittaa kalenteriin ylös. Muuten ei kaikkea tarvittavaa muistaisi millään. Perheissä muistettavana ovat työ- ja kouluasioiden lisäksi harrastukset ja muutkin tulemiset ja menemiset, Laukkanen sanoo.

– Maailmamme vaatii meiltä jatkuvaa huomiota. Viesteihin reagoimista, medialähteiden tarjoaman uutisten tulvan havainnointia. Jatkuvia keskeytyksiä. Aivomme ovat välillä aika kovilla. Kannattaa sallia taukoja itselleen, pistää puhelin syrjään ja lähteä vaikka luontoon tai kesällä torille istumaan.

Joensuussa viime vuodet ovat olleet ahkeran rakentamisen ja kaupunkikeskustan uudistamisen aikaa.

– Ilo uudesta, kauniista ympäristöstä on suuri. Toivottavasti uuden keskellä oppivat liikkumaan hekin, jotka tarvitsevat muistinsa tueksi maamerkkejä, jotain minkä avulla hahmottaa kaupunkia ja löytää perille, Laukkanen pohtii.

Mitä haluaisit kuulla Muistiradiossa? Vinkkejä ja ideoita saa lähettää:
[email protected] tai p. 044 4277 310

https://www.pkmuistiry.fi/muistin-tahden–hanke
https://www.pkmuistiry.fi/muistiradio