
Kuntouttava työtoiminta
Mielekästä tekemistä vaihtoehtona työttömyydelle.
Kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua, jolla edistetään asiakkaan hyvinvointia, toimintakykyä ja osallisuutta erilaisten työtoimintojen avulla. Tarkoituksena on edistää pitkään työttömänä olleen henkilön valmiuksia avoimille työmarkkinoille. Toimintaan hakeudutaan työ- ja elinkeinotoimiston, Joensuun kaupungin työllisyyspalvelujen tai aikuissosiaalityön kautta.
– Kuntouttavan työtoiminnan sisältö suunnitellaan asiakkaan elämäntilanteen ja henkilökohtaisten kiinnostuksen kohteiden pohjalta, kertoo johtava sosiaalityöntekijä Riikka Vartiainen. Palvelua voidaan järjestää paja- ja ryhmätoimintoina sekä yhteistyössä julkisen ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Palveluun sisältyy sosiaalihuollon ammattihenkilön antama ohjauksellinen tuki. Toimintaa järjestetään 1–5 päivänä viikossa neljän tunnin jaksoissa.
Työtoimintaa työpajoilla sekä kaupungin toimipaikoilla ja järjestöissä
Joensuussa kuntouttavaa työtoimintaa järjestetään Jokikadun, Enon ja Uimaharjun työpajoilla, kaupungin eri yksiköissä sekä järjestöissä. Joensuun kantakaupungissa jokainen uusi asiakas aloittaa toiminnan kolmen kuukauden starttijaksolla Jokikadun työpajalla. Starttijakson aikana kuntouttavan asiakas voi osallistua esimerkiksi tekstiili-, puutyö-, atk-, musiikki- ja taidepajojen sekä erilaisten teemaryhmien tarjoamiin toimintoihin.
Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvalle maksetaan työmarkkina- ja/tai toimeentulotukea. Lisäksi maksetaan 9 euron kulukorvaus/toimintaraha jokaiselta työtoimintaan osallistumispäivältä. Tarvittaessa asiakas saa tuen matkoihin.
Jokikadun tilat laajenevat reilusti
Jokikadun toimintojen laajentuessa kokonaan uuteen kerrokseen saavat työpajat ja erilaiset ryhmät omat tilat. Samoin sosiaaliohjaajilla on erilliset, useamman ohjaajan yhteiset työhuoneet. Sosiaaliohjaajat toimivat erilaisten teemaryhmien ryhmäohjaajina.
Jokikadulla onkin useita ryhmiä, kuten Zemppi-ryhmä tai eväsryhmiä. Eväsryhmät nimensä mukaisesti suunnittelevat ruokalistat ja valmistavat keittiössä paikanpäällä omat lounasruokansa. Atk-ryhmässä toimii sekä alkeis- että jatkoryhmät. Ryhmissä harjoitellaan käytännön atk-taitoja.
Pääasia ei ole se työ vaan ne itse ihmiset.
Työpajoilla valmistetaan tuotteita kaupungin yksiköihin ja myyntiin
– Jokikadun tekstiili- ja puutyöpajoilla valmistetaan ja korjataan mitä erilaisimpia tuotteita kaupungin yksiköihin ja myyntiin. Vanhuspalveluyksikköön tehdään viherseiniä siirtolavoista ja seinävaatteita tilkuista tai asiakkaalle hyönteishotelli, vain mielikuvitus on rajana, toteaa työpajatoiminnan ohjaaja Kimmo Vartiainen.
Työtoiminnassa valmistettuja tuotteita on myynnissä Käsityöpuoti Vihmerässä, osoitteessa Kauppakatu 17, Joensuu. Käsityöpuoti on avoinna arkisin klo 9–14, maanantaisin klo 12–17.
Enon ja Uimaharjun työpajoissa valmistettuja tuotteita voi ostaa suoraan pajoilta. Työpajoilla valmistetaan muun muassa jätekatoksia, puukäymälöitä ja tuulimyllyjä pihakoristeeksi.
Uusia työpaikkoja etsitään
Joensuun seudulla kuntouttavaan työtoimintaan osallistuu tällä hetkellä noin 500 asiakasta. Asiakasmäärän lisäännyttyä kuntouttavan työtoiminnan pajatoiminnat ovat saaneet uusia tiloja Jokikadun kiinteistöstä. Asiakasmäärä on edelleen kasvussa, minkä vuoksi kuntouttavan työtoiminnan asiakkaille etsitään jatkuvasti työpaikkoja myös kaupungin ulkopuolisista julkisyhteisöistä ja järjestöistä.
Jokikadun uudistuneiden pajatoimintojen avajaisia vietetään
keskiviikkona 1.6. klo 12–15 (Jokikatu 8)
Yleisöllä on mahdollisuus tutustua tiloihin ja pajojen toimintaan.