Siun sote aloitti iäkkäiden ja riskiryhmien koronarokotukset 15. helmikuuta. Tässä vaiheessa rokotetaan vain näihin kahteen ryhmään kuuluvia henkilöitä:

  • kaikki tänä vuonna 80 vuotta täyttävät ja sitä vanhemmat
  • alle 70-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus* (katso lista sairauksista jutun lopusta).

Rokotuksen saa vain ajanvarauksella. Yllä kerrottuihin ryhmiin kuuluvat voivat varata ajan koronarokotukseen osoitteesta www.siunsote.fi/koronarokotukset tai puhelimitse numerosta 013 330 2131.

Yli 70-vuotiaille pistetään eri rokotetta kuin alle 70-vuotiaille. Siksi on erittäin tärkeää, että rokotusaika varataan oikeasta ryhmästä. Valitse verkkoajanvarauksessa joko ”yli 80-vuotiaat” tai ”alle 70-vuotiaat riskiryhmä 1”.

Oikeus rokotteeseen tarkistetaan rokotuksen yhteydessä. Muista ottaa henkilöllisyystodistus mukaan rokotukseen. Rokotukset annetaan Siun soten terveysasemilla pois lukien Joensuun kantakaupungin alue. Siellä rokotukset järjestetään rokotuspisteessä osoitteessa Malmikatu 9.

Rokotusaikoja tulee varattavaksi lisää sitä mukaa kun rokotetta saadaan

Jos ajanvarausjärjestelmässä ei ole näkyvillä varattavia aikoja, rokotteita ei ole vapaana. Myöskään puhelinpalvelusta ei tällöin saa aikaa varattua.

Rokotusaikoja tulee varattavaksi rokotteiden saatavuuden mukaan. Rokotusvuorossa olevat ryhmät ovat suuria, ja siksi rokotusajat voivat hetkittäin loppua. Uusia aikoja tulee varattavaksi heti, kun rokotteita on taas saatavilla.

Rokotusvuorossa olevat saavat tekstiviestin

Iän ja sairauden perusteella nyt rokotusvuorossa olevat pohjoiskarjalaiset saavat tekstiviestin, jossa kerrotaan rokotusten käynnistymisestä ja ajanvarauksesta. Myös myöhemmin rokotusvuorossa olevat saavat tekstiviestin siinä vaiheessa, kun rokotuksiin voi varata aikaa. Tekstiviestin lähettäminen edellyttää, että asukkaalla on Siun soten potilas-tietojärjestelmään kirjattu puhelinnumero ja hän on antanut luvan tekstiviestien lähettämiseen.

Kaikille yli 70-vuotiaille sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville lähetetään lisäksi postitse infokirje. Infokirjeet lähetetään porrastetusti. Kirjettä ei kuitenkaan tarvitse odottaa ennen ajan varaamista.

Milloin rokotetaan 70–79-vuotiaat?

70–79-vuotiaiden rokotukset käynnistyvät tänä vuonna 80 vuotta täyttävien ja sitä vanhempien rokotusten jälkeen. Rokotusten käynnistymiseen vaikuttaa rokotteiden saatavuus ja niiden sopivuus kyseiselle ikäryhmälle. Muun väestön rokotukset käynnistyvät myöhemmin. Siun sote tiedottaa rokotusten käynnistymisestä.


 

*Erittäin voimakkaasti altistavia sairauksia ovat elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).