Tämä vuosi juhlitaan Rantakadulla konservatorion 50-vuotisjuhlia. Näillä lukemilla asiaan kuuluu juhlinnan ohessa myös pysähtyminen menneiden vuosikymmenien muistoihin.

Mikä on ollut konservatorion merkitys Joensuun kulttuurielämässä? Mitä kaupunkilaisten arjesta olisi jäänyt puuttumaan ilman konservatorion olemassaoloa?

Viime vuonna yli 200 konserttia ja 20 000 kuulijaa

Musiikkiharrastuksen mahdollistaminen on itsestään selvästi konservatorion perustehtävä ja tälläkin hetkellä meillä käy viikoittain yli 1 000 lasta ja nuorta tunneillaan musiikin parissa. Vuoden aikana he ahkeroivat kunnioitettavan määrän erilaisia konsertteja: viime vuoden yli 200 konserttia ja 20 000 kuulijaa ovat lukuja, joita kelpaa esitellä.

Oman talon konserttien ohella musiikki levittäytyy konservatoriolta myös laajemmin kaupunkilaisten arkeen. Koulujen juhlissa, sukujuhlissa ja muissa tilaisuuksissa musiikkiohjelman selkärankana ovat monessa tapauksessa konservatoriolla oppinsa saaneet oppilaat. Kun häihin tai hautajaisiin mietitään musiikkiohjelmaa, esiintyjäksi pyydetään usein konservatorion opettaja tai ammattiopiskelija. Samasta joukosta löytyvät esiintyjät myös silloin, kun hääjuhliin tai firman pikkujouluihin tarvitaan bändiä nostamaan tunnelmat kattoon.

Harrastusmahdollisuuden ohella konservatorio on tarjonnut reitin myös musiikin ammattilaiseksi tähtääville joensuulaisille. Konservatoriolla opintonsa on aloittanut satoja ammattimuusikoita, joiden joukossa on Janne Mertasen ja Alangon sisarusten kaltaisia, kaikille suomalaisille musiikinystäville tuttuja nimiä. Vastaavasti kaupungin kulttuurielämään ovat vahvasti vaikuttaneet monet konservatoriolle maailmalta kotiutuneet muusikot, hyvinä esimerkkeinä heistä sellisti-kapellimestari István Záborszky ja pianisti Kemal Achourbekov.

Mitä sitten tulevaisuudessa? Tarkoituksenamme on kehittää toimintaamme, ja näkyä entistä enemmän konservatorion seinien ulkopuolella. Tavoitteenamme on olla koko kaupungin musiikkitalo, joka tuottaa musiikkia mahdollisimman monen kaupunkilaisen iloksi!

Otto Korhonen
konservatorion va. rehtori
puh. 050 310 9452
otto.korhonen@jns.fi

Tavoitteena olla koko kaupungin musiikkitalo