Joulu on juhla, joka päättyy siihen, kun kuusi viedään pois. Juuri kuusi tuoksuineen tuo jouluun juhlan tunnun. Kuusi kytkeytyy myös merkittävästi Suomen historian juhlahetkeen sata vuotta sitten. Kun Suomi itsenäistyi, kylvettiin Itsenäisyyden kuusen siemen.  Itsenäisyyden kuusi siirrettiin Helsingin Kaivopuistoon vuonna 1931.  Kuusen viereisessä muistokivessä mainitaan muun muassa, että kuusi on omistettu Suomen eduskunnalle – se edustaa Suomea, kansan aarreaittaa, Suomen metsiä.  Kuusen ja muistokiven lahjoitti Chilen kunniakonsuli Rudolf Ray toivoen, että kuusen siemenistä idätetään taimia, joita myöhemmin myydään kotikuusiksi yksityisille ja yhteisöille.

Tarina jatkui vuonna 1967, kun itsenäinen Suomi täytti 50 vuotta. Tuolloin SOK myi kotikuusia muistolaatan kera. Kaikkiaan istutettiin yli 30 000 kotikuusta, joiden väitettiin olevan lähtöisin itsenäisyyden kuusesta, vaikka taimet olivat osin erilajikkeisia. Kuusia istutettiin kotien, koulujen ja julkisten rakennusten pihoille, myös metsiköitä perustettiin. Olemme keränneet kotikuusitiedoista nettisivuston ja Karelia-ammattikorkeakoulun opiskelijat tekivät nettisarjan, jossa alkuvuoden aikana esitetään kotikuusitarinoita jokaisesta manner-Suomen maakunnasta.

Suomen täyttäessä sata vuotta perinne jatkuu. Tavoitteemme on, että mahdollisimman moni suomalainen, Suomessa asuva, ulkosuomalainen ja Suomen ystävä istuttaa kuusen tai metsikön satavuotiaalle Suomelle.  Kampanjan suunnittelu alkoi loppuvuodesta 2014, jolloin Helsingin kaupunki lähetti Itsenäisyyden kuusesta kerätyt kävyt Botaniaan Joensuuhun. Siemenistä on saatu kasvatettua kuusisataa taimea, jotka on varattu kunnille ja instituutioillemme.  Kaikille riittää istutettavaa, sillä 4H-yhdistykset myyvät pakettia, johon juhlataimen lisäksi kuuluu muistolaatta ja kirja. Kuusenistutuksella voi juhlistaa samalla perheen merkkitapahtumaa.
Tulevaisuuden kuusi on osa virallista Suomen satavuotisjuhlaohjelmaa, ja sen suojelija on presidentti Sauli Niinistö. Eduskunta istuttaa juhlametsikön Helsingin kaupungin ja diplomaattien kanssa. Innostusta on ilmassa muuallakin. Suurlähetystöjä on lähtenyt mukaan ja kampanja leviää ympäri maapallon.

Metsä on edelleen aarreaittamme. Tuntuu hienolta olla joensuulainen ja pohjoiskarjalainen. Joensuusta lähteneellä aloitteellamme jätämme Suomen historiaan elävän jäljen, josta on todisteita vielä sadan vuoden päästä. Olethan mukana?

Mika Vanhanen
projektipäällikkö
Tulevaisuuden kuusi
ENO-verkkokoulun tuki ry

Joensuusta lähteneellä aloitteellamme jätämme Suomen historiaan elävän jäljen.