Kesäaikaan eri puolilla Joensuuta saa nauttia monipuolisesta kesätapahtumatarjonnasta kyläjuhlista kesäteattereihin ja kilpailuista näyttelyihin. Tapahtumat toteutetaan useimmiten yhdistysvoimin ja talkootyöllä.

Enossa kesän kohokohtia ovat Joensuu-Jukola ja Punaisen talon avautuminen sekä Eno-päivät. Joensuu-Jukola juostaan Enossa 17.–18.6. Ahvenisen Punainen talo on avoinna Jukolan viestin aikaan sekä 26.6.–6.8. Talo tarjoaa erilaisia ohjelmapäiviä, konsertteja, käsityö-, taide- ja kirpputorimyymälöitä, kesäteatteria sekä kahvion. Eno-päivät järjestetään tänä kesänä 5.8. Enon torilla. Päivällä on toritapahtuma ja illalla toritanssit. Enon tapahtumat löytyvät osoitteesta www.joensuu.fi/ajankohtaista-enossa.

Kiihtelysvaarassa vietetään juhannusaaton juhlaa 23.6. Oskolankoskella. Tiedossa on elävää musiikkia ja kokon poltto. Ryssäys-markkinoilla Heinävaarassa 1.7. on muun muassa traktor pulling -kisa. Kiihtelysvaaran kesämarkkinat Pitäjäntuvan aukiolla 8.7. järjestetään jo kuudennen kerran. Tapahtumassa esiintyy itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi Jukka Kuoppamäki. Tapahtumassa on myös myyntipisteitä ja kahvio. Kesän tapahtumat löytyvät kootusti osoitteesta www.joensuu.fi/ajankohtaista-kiihtelysvaarassa.

Pyhäselässä pääsee laittamaan kesällä jalalla koreasti sunnuntai-iltaisin Lemmenlavalla. Carmen-ooppera saa ensi-iltansa 30.6. Ohvanan Kulttuuritalolla ja sitä esitetään heinäkuun ajan. Hammaslahden torilla on lauantaisin kyläyhdistyksen järjestämiä torikirppiksiä 17.6. sekä 8. ja 29.7. Muita Pyhäselän alueen tapahtumia löytyy osoitteesta www.joensuu.fi/ajankohtaista-pyhaselassa.

Tuupovaarassa vanhan ajan tanssilavatunnelmasta pääsee osalliseksi Öllölän lavalla juhannusaattona. Heinäkuussa tanssit ovat sunnuntai-iltaisin. Sunnuntaina 16.7. järjestetään lasten olympialaiset urheilukentällä ja toritapahtuma torilla. Koveron Kirppis & Majatalon kesäkuhinat kutsuvat 22.7. Tuupovaaran tapahtumat ovat osoitteessa www.joensuu.fi/ajankohtaista-tuupovaarassa.