Maaseudun toimijat tuottavat itse kesätapahtumia.

Kesäaikaan myös maaseutualueiden keskustat ja kylät heräävät eloon. Kyläyhdistykset, kalastus- ja urheiluseurat tai muut harrastusyhdistykset järjestävät mitä erilaisimpia kesätapahtumia. Alueilta löytyy yhdistysten pyörittämä kesäkahvio, monipuolinen kohtaamispaikka tai tanssilava. Myös erilaisia kilpailutapahtumia järjestetään hölkästä saappaanheittoon ja onkikilpailusta renkaanheittoon.

Enossa tapahtumia Ahvenisella ja vähän muuallakin

Enossa kesän kohokohtia ovat Ahvenisen Punaisen talon ja Enon torin kesäkahvion avautuminen sekä Eno-päivät. Ahvenisen Punainen talo, Ahvenisella, avautuu 27.6. ja on avoinna sunnuntaihin 7.8. saakka. Punainen talo tarjoaa paikallisille, kesäasukkaille ja ohikulkijoille erilaisia ohjelmapäiviä, näyttelyjä, käsityö-, taide- ja kirpputorimyymälät sekä kahvion. Paukkajan teatterin esityksistä voi nauttia Punaisen talon Navetan ylisellä.

Enon torin kesäkahvio on jo 15 kesää toiminut enolaisten yhdistysten viikkovuorollaan pitämä kahvipaikka keskellä Enon kirkonkylää.

Eno-päivät on vuosittain toistuva kesäinen tapahtuma tai useamman päivän tapahtumista koostuva kokonaisuus. Tänä kesänä Eno-päivät pidetään lauantaina 9.7. Enon torilla ja päävastuussa on MLL:n Enon yhdistys. Taustalla on myös muita enolaisia yhdistyksiä. Torilla on päivällä toritapahtuma ja illalla toritanssi. Eno-päiviin liittyvät myös 7.7. illan Louhiojakävely, 8.7. illalla Niskakävely ja sunnuntain 10.7. Muistomerkkikävely Enon hautausmailla.

Kiihtelysvaaran kesämarkkinoilla kilpailuja

Kiihtelysvaaran kesässä tapahtuu myös monenlaista. Juhannusaaton juhlaa vietetään 24.6. klo 18-22 Oskolankoskella. Tiedossa on mukavaa ohjelmaa koko perheelle, kokko ja kahvio. Järjestelyistä vastaa Kiihtelysvaaran Eteläiset kylät ry. Ryssäysmarkkinat heinäkuun 2. päivänä kokoavat myyjiä ja muuta tapahtumaa Heinävaarassa Marjuskan piha-alueelle.

Kiihtelysvaaran kesämarkkinat 9.7. Pitäjäntuvan aukiolla ovat kesän päätapahtuma. Ohjelmassa on musiikkia, myyntipisteitä, kahvio ym. Kirkko ja tapuli, kirjasto ja museo ovat avoinna. Tapahtumassa on myös Perinneurheiluliiton maantiejuoksun SM-kisat ja renkaanheiton MM-kisat sekä saappaanheiton haaste-cup. Järjestelyissä mukana mm. Kiihtelyksen kyläyhdistys ry, Vaara-Karjalan srk, Kiihtelysvaara-Seura ry, KiiU.

Pyhäselässä kesätansseja Lemmenlavalla

Pyhäselässä pääsee laittamaan jalalla koreasti Lemmenlavalle sunnuntai-iltaisin. Esiintyjinä on useita tangokuningattaria ja -kuninkaita yhtyeineen. Ennen tanssien alkua on tunnin tanssikursseja, joissa voi opetella eri tansseja. Lavatanssien järjestelyjen takana on Pyhäselän Urheilijat ry.

Tuupovaarassa lavatunnelmia ja perinnetyönäytöksiä

Tuupovaarassa vanhan ajan tanssilavatunnelmasta pääsee osalliseksi Öllölän lavalla juhannusaattona klo 20-01.30, jolloin esiintyy Varjojen yö. Heinäkuussa tanssit ovat sunnuntai-iltaisin klo 19-24, esiintyjinä 3.7. Saija Tuupanen & eXmiehet, 10.7. Teemu Harjukari & Taivaanrannanmaalarit, 17.7. Harri Kuokkanen orkestereineen ja 24.7. Mikko Mäkeläinen & Myrskylyhty.

Sunnuntaina 26.6. klo 10 vietetään perinteistä Tuupovaara-päivää Tuupovaaran nuorisotalolla, jossa teema on käsityöt. Työnäytöksissä kehrätään rukilla ja värttinällä sekä karstataan villaa ja parsitaan villasukkaa.

Lauantaina 2.7. on runsaasti nähtävää ja kuultavaa Tuupovaaran kirkonkylällä. Tuupovaaran koulun vanhempainyhdistys ja MLL:n Tuupovaaran osasto järjestävät klo 10-14 kirppiksen Tuupovaaran yläkoulun pihalla. Ostostenteon yhteydessä voi tutustua samalla pihalla olevaan lähiliikuntapaikkaan. Myyntipaikat ovat ilmaisia ja niiden tiedustelut sekä paikkavaraukset 23.6.2016 mennessä Ulla Kuroselta, p. 044 337 8876  Klo 13 alkaen Lounaskahvila Piranan piha-alueella sijaitsevassa tapahtumateltassa on lasten musiikkihetki sekä yhteislauluja, säestäjinä Timo Hacklin ja Kari Kuronen. Akustista suomipoppia esittävät Tommi´s trio. Päivän aikana kuullaan imitaattori Keijo Purmosen tarinointia. Nähtävänä on myös vanhoja autoja ja traktoreita. Paikalliset taitajat esittelevät toimintaansa sekä myyvät käsitöitään yms. Illalla tapahtumateltassa esiintyvät Marko Tuovinen ja Kari Kuronen. Tapahtuma päättyy klo 01.30. Tilaisuus on maksuton.

Tuupovaaran Käsityöläiset ry järjestävät heinäkuussa torstaisin klo 15-18 työnäytöksiä Ullakolla. Aiheina mm. kasvivärjäys, kinnasneulalla neulominen, käsityöt puusta ja luusta.