Joensuussa uuttavuotta juhlitaan yhdessä. Joensuun keskustassa pidetään ensimmäistä kertaa ilotulitus, johon on yhdistetty musiikki. Ilotulitteet ammutaan Ilosaaresta.

Tapahtumaan tarvitset mukaasi säänmukaisen varustuksen, hyvän mielen ja taskulampun. Kyllä, taskulampun. Yhdessä-teemaa kantava Suomi 100 -juhlavuosi käynnistyy ilotulituksen yhteydessä, jolloin järjestetään yhteisötapahtuma.

Joensuun uusivuosi alkaa ilmapallojen jakamisella kello 17.30, minkä jälkeen on aika kaivaa taskulamput esille – eli noin kello 17.45. Tule siis kaupungintalon ja Suvantosillan väliselle alueelle joen rantaan ja osoita ilmoituksen jälkeen taskulampulla kohti taivasta. Valomeri kuvataan kauko-ohjattavalla kopterilla. Kuvia voi katsoa myöhemmin Joensuun kaupungin sosiaalisen median kanavista ja nettisivuilta. Ilotulitus alkaa tämän jälkeen kello 18.

Kimmelissä puolestaan järjestetään Lasten oma uudenvuoden juhla kahdessa osassa. Toimintaa on ennen ja jälkeen ilotulituksen.

Ilotulituksesta käynnistyvä satavuotiaan Suomen juhlinta tarjoaa ohjelmaa kuntalaisille pitkin vuotta. Joensuussa järjestetään esimerkiksi Suomen suurin disko. Myös syksyllä on luvassa toinen iso tapahtuma, jonka sisältö paljastuu myöhemmin. Pohjois-Karjalan museossa avattu näyttely Hetkiä ennen itsenäisyyttä johdattelee kävijät jo nyt tulevan vuoden juhlateemaan.

Taivas maalataan väreillä

Joensuun maaseutualueen ilotulitustapahtumat ajoittuvat alkuiltaan, ja ne toteutetaan porrastetusti kello 19–21. Ilotulitustapahtumien järjestelyistä vastaavat kaupungin avustuksella alueen yhdistykset. Joensuun keskustassa pidettävä Joensuun uusivuosi -tapahtuma puolestaan koostuu eri osista.

Enossa uuttavuotta juhlitaan torilla kello 19.30 alkaen. Juhlijat voivat samalla tukea Parempi Arki ry:n toimintaa. Ilotulitus alkaa noin kello 21. Kiihtelysvaarassa puolestaan uuden vuoden vastaanottajaiset pidetään Kiihtelyspirtin piha-aukiolla osoitteessa Aprakkatie 2 kello 18.30–20.15. Ohjelmassa on muun muassa tarjoilua, tapulituokio ja vt. maakuntajohtaja Risto Poutiaisen pitämä puhe. Ilotulitus alkaa kello 20.

Pyhäselän uuttavuotta juhlitaan Hammaslahdessa Nuorisoseurantalon pihassa. Ilotulitusta voi ihailla kello 19. Tuupovaarassa uudenvuodentapahtuma alkaa torilla kello 20.45. Ohjelmassa on puhe ja musiikkiesitys, minkä jälkeen on ilotulitus.

Musiikillinen ilotulitus

Joensuun keskustassa kello 18 alkava ilotulitus on isompi kuin ennen. Taivaalle ammutaan ilotulitteita, joita ei ole aiemmin Joensuussa nähty. Musiikki ja ilotulitteet on sovitettu esityksessä yhteen. Ilotulitus alkaa räiskyvästi, mutta keskivaiheilla hieman rauhoitutaan. Ilotulituksen aikana kuullaan muun muassa ote Finlandia-hymnistä. Lisäksi esitys sisältää esimerkiksi 2000-luvun poppia, muuten kappalevalinnat saavat jäädä yllätykseksi. Ilotulitus päättyy räiskyvästi mahtipontisen musiikin tahtiin. Pyrkimyksenä on maalata koko taivas, joten ilotulitteita ammutaan eri korkeuksiin.

Kimmelin Lasten oma uudenvuoden juhla tarjoaa kaksi kattausta. Päivällinen alkaa kello 16 ja Muumi-show tuntia myöhemmin. Toinen setti alkaa musiikillisen ilotulituksen jälkeen Muumi-show’lla kello 18.30, ruokailemaan pääsee kello 19.

Joensuun uusivuosi -tapahtumassa ovat mukana Joensuun kaupunki, Pohjois-Karjalan matkailun kasvuohjelma ja Pohjois-Karjalan Osuuskauppa.