Joensuun kaupungin ilmastotavoitteet ovat haastavia, mutta mahdollisia toteuttaa. Vuodesta 2007 vuoteen 2015 Joensuu kasvihuonekaasupäästöt ovat vähentyneet 31 % eli kohti tavoitetta ollaan menossa. Tavoitteiden toteuttamiseen tarvitaan kaikkia, niin kaupunkia, yhteisöjä, yrityksiä kuin meitä kuntalaisiakin. Kuntalaisilla on suuri merkitys, sillä meitä vartenhan Joensuu haluaa olla hiilineutraali vuonna 2025.

Jokainen voi tehdä jotain. Jokainen muutos ajattelussa ja arkipäivässä sekä hankinnoissa on teko kohti hiilineutraalia kaupunkia ja kestävää sekä parempaa tulevaisuutta. Vähentämällä omia kasvihuonekaasupäästöjämme ja lisäämällä hiilinieluja me jokainen voimme olla mukana toteuttamassa tavoitetta.

Sen mitä teemme, ei tarvitse aina olla suurta ja merkittävää. Jätetään joskus auto kotiin. Pyöräillään töihin, kauppaan tai kylille. Hypätään bussiin tai junaan kun mennään kauemmas. Pidetään päiviä, jolloin jätetään liharuoka pois. Ruokahävikin pienentämisellä on suuri merkitys. Hankitaan lähiruokaa, sillä sen kuljettamisella on pienempi hiilijalanjälki. Sammutetaan valot ja laitteet, kun niitä ei tarvita. Hankitaan vihreää sähköä. Vaihdetaan led-valoihin. Ilmalämpöpumpulla, maalämmöllä ja aurinkopaneeleilla tuotetaan energiaa vähemmillä päästöillä. Hiilinieluja voimme lisätä istuttamalla puita, vaikka sen Suomi 100 tulevaisuuden kuusen.

Tietysti isompiakin asioita voi tehdä, jos siltä tuntuu tai sellaiseen on mahdollisuus. Matkustaessa voi lentokoneen sijaan valita junan myös pidemmälle matkalle. Aina se ei onnistu, mutta mahdollista on myös ostaa kalliimpi lippu, jossa on mukana kompensaatio kasvihuonekaasupäästöille. Jos omistat metsää, voisit harkita sen suojelemista hiilinielujen lisäämiseksi.

Mahdollisuuksia on paljon eikä meidän tarvitse miettiä asioita yksin. Monenlaisia tapoja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä on olemassa. Lisää vaihtoehtoja kehitellään ja niistä löytyy tietoa mistäpä muualta kuin internetistä. Neuvoja, opastusta ja ideoita voi kysellä vaikka meiltä täältä ympäristönsuojelusta ja tietysti käymällä ilmastotorin nettisivuilla tutustumassa esimerkiksi Vähähiilinen huhtikuu -kokeilun tuloksiin ja materiaaleihin.

Varmaan meillä kaikilla on joitakin hyviä ideoita siihen, mitä Joensuun kaupunki voisi tehdä. Käy siis vastaamassa kyselyyn, jossa voi kertoa ideoita tänä vuonna päivitettävään ilmasto-ohjelmaan. Kysely löytyy osoitteesta www.joensuu.fi/ilmasto-ohjelma.

Jari Leinonen
Ympäristönsuojelupäällikkö
puh. 050 376 8584
jari.leinonen@jns.fi

Jätetään joskus auto kotiin